Lars Løkke: Det var en god debat

Der var masser af spørgsmål og omtrent lige så mange svar, da Lars Løkke var inviteret til debat med op mod 700 landmænd i Agerskov i Sønderjylland. De fremmødte landmænd afkrævede statsministerkandidaten svar på, hvad der skal ske med dansk landbrug, hvis han kommer til at sidde for bordenden efter det kommende folketingsvalg.

lars-loekke-til-hjemmesiden

Salen sender Lars Løkke ned fra talerstolen med et rungende bifald. De sidste tre timer har han stået for skud på scenen i Agerskov Hallen og forsøgt at besvare landmændenes mange spørgsmål.

Og det er ikke nødvendigvis nogen nem opgave. For landmændene er helt nede i de små detaljer og teknikaliteter, når det handler om de problemer, de til daglig går og slås med. Med andre ord var det ikke engagement, der manglede hos de fremmødte landmænd. Mange var kommet langvejsfra for at høre den – måske – kommende statsministers visioner for dansk landbrug i den næste valgperiode. Aftenens hovedperson var glad for de mange spørgsmål og den debat, der opstod i hallen.

”Helt overordnet oplevede jeg det som en god debat. Folk spurgte om de ting, de havde problemer med, og der blev ikke stukket noget under stolen – det kan jeg meget godt lide. Så jeg synes, det var godt og konstruktivt,” siger Lars Løkke til baeredygtigtlandbrug.dk umiddelbart efter debatten og fortsætter:

”Jeg har aldrig været i tvivl om, at når vi har med landmænd at gøre, så taler vi om mennesker, der virkelig brænder for det, de laver. Det er mennesker, der arbejder hårdt og meget, bor på deres arbejdsplads, og selv når de har fri, har de ikke fri. Så når man vælger sådan et erhverv, så er det jo, fordi der er et ekstraordinært engagement.”

Valget er tæt på

Et par dage før debatten i Agerskov fremlagde regeringen med erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen i spidsen en såkaldt hjælpepakke til dansk landbrug. Formålet med pakken er at give gældsramte landmænd mulighed for at investere i eksempelvis nye staldbygninger, selv om banken har sagt nej.

Forsamling Kigger På Lars Løkke Fra Salen

Hjælpepakken fik en noget blandet modtagelse i det politiske landsskab. Partiet Venstre var hurtigt ude at sige, at det ikke var den rigtige løsning for dansk landbrug. Det samme meldte Liberal Alliance ud. Til debatten i Agerskov var hjælpepakken naturligvis også et tema blandt både landmænd og aftenens hovedtaler, Lars Løkke. Fra talerstolen var der ikke tvivl om Venstres standpunkt – det samme var gældende efter debatten.

”Det, vi ser de her dage, har jeg svært ved at sætte ord på – regeringen har intet gjort, og når vi så presser dem, så gør de lidt, men ikke nok, og ender alligevel med at rulle tingene tilbage. Nu er der så valg, og så forsøger man med sådan en overskriftspakke, som i realiteten er ren symptombehandling uden indhold. Det skal regeringen ikke have lov at slippe af sted med,” siger han.

Den holdning faldt i god jord hos de mange tilhørere under debatten. Og der var også roser til Venstres formand, Lars Løkke, efterfølgende. Midt i venstreformandens interview med baeredygtigtlandbrug.dk kommer en ældre landmand hen og vil trykke Lars Løkke i hånden.

”Tusind tak for en dejlig debat, det gjorde du rigtig godt. Jeg skal hilse fra min søn,” siger landmanden til Lars Løkke, der med det samme kvitterer med en hilsen retur til landmandens søn.

Mange emner og områder vil være på dagsordenen under den kommende valgkamp. Lars Løkke håber og tror, at landbruget også vil blive drøftet undervejs.

”Jeg tror, at landbruget kommer til at fylde noget i valgkampen de steder i landet, hvor der drives landbrug. Jeg håber – og har sådan set også en forventning om – at dansk landbrug engagerer sig i valgkampen. Og når jeg siger dansk landbrug, så tænker jeg bestemt også på alle de følgeerhverv, der er. Det hele hænger jo sammen. Så jeg håber virkelig, at landbruget kommer til at få plads i den kommende valgkamp,” siger han.

Af Cecilie Christensen, cc@baeredygtigtlandbrug.dk 

 

Scroll to Top