Landbruget ser frem til kendelse i gødningssagen 26. juni

Den 26. juni kommer resultatet af Bæredygtigt Landbrugs anmodning om opsættende virkning i forbindelse med de danske gødningsnormer, når landsretsdommer Lars E. Andersen med sine to meddommere fra Vestre Landsret i Viborg kommer med en kendelse fem uger efter fire retsdage blev afsluttet den 22. maj.

traktor-med-skilt-ingen-fremtid-uden-goedning

Spørgsmålet omkring opsættende virkning bliver altså endeligt afgjort fredag den 26. juni klokken 11.00, hvor dommen sendes via mail til Bæredygtigt Landbrugs advokat Hans Sønderby Christensen.

Hos Bæredygtigt Landbrug ser Bjarne Nigaard frem til omsider at få klarhed over, om de danske landmænd opnår den opsættende virkning.

”Vi ser selvfølgelig med stor spænding frem mod, hvad landsrettens kendelse vil indeholde”, erkender Bjarne Nigaard, adm. direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Bjarne foran retten

”Selv om vi er langt henne i vækstsæsonen, har vi stadig brug for den opsættende virkning. Sådan en anerkendelse af landbrugets behov fra landsrettens side vil være uerstattelig. Vi synes selv, vi har fremlagt en klar sag for dommerne, men vi ved selvfølgelig også, at opsættende virkning ikke er det letteste at få. Skulle det kikse, så arbejder vi ufortrødent videre ad både det juridiske spor, hvor vi så skal have hovedomsforhandlingen berammet hurtigst muligt, og ad det politiske spor, hvor en kommende ny regering gerne skulle hjælpe dansk landbrug, også med mere gødning. ”

I forbindelse med offentliggørelsen af kendelsen i sagen omkring opsættende virkning har Bæredygtigt Landbrug den 19. juni søsat en stor annoncekampagne, hvor foreningen når ud til små 4. millioner danskere via netaviser og trykte medier, for ifølge Bjarne Nigaard er det vigtigt, at kampen om de danske gødningsnormer også vindes uden for retssalene.

”Det er vigtigt for os, at en sejr i sagen ikke kun sker i retten eller på Christiansborg. Vi håber også, at befolkningen er med på, at gødning ikke er gift, men en nødvendighed, der ikke sviner, så længe den tildeles fagligt rigtigt”, forklarer Bjarne Nigaard.

”Det vi beder om, er jo ikke at gøde frit og hæmningsløst, men fagligt rigtigt, i det omfang planterne kan optage gødningen. Hverken mere eller mindre. ”

Fredag den 26. juni klokken 11.45 afholder Bæredygtigt Landbrug pressemøde hos advokatfirmaet HjulmandKaptain i Randers, hvor advokat Hans Sønderby Christensen sammen med formand i Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen og fagpolitisk rådgiver Jørgen Evald Jensen vil kommentere på kendelsen fra Vestre Landsret.

Årligt tab på 7. mia. kroner
Med et årligt tab på i omegnen af 7 milliarder kroner på baggrund af de danske særregler for tildeling af gødning til markerne, er det for landmændene en meget vigtig retssag Bæredygtigt Landbrug har anlagt mod den danske stat. Spørgsmålet om hvorvidt landmændene kan opnå opsættende virkning blev behandlet over fire retsdage i Vestre Landsret i Viborg fra den 19. til den 22. maj 2015.

Læs mere: Nabotjek: Økonom: Rammevilkårene har ødelagt dansk landbrug

Vestre Landsret har haft til opgave at vurdere Bæredygtigt Landbrugs sagsanlæg mod staten med påstand om, at de danske gødningsregler er ulovlige og økonomisk ødelæggende for dansk landbrug.

Falder de tre dommeres kendelse ud til landbrugets fordel, skal de danske særregler sættes på pause eller sættes helt ud af kraft, mens resten af sagen viderebehandles. Det er det, man juridisk kalder ’opsættende virkning’.

Hos Bæredygtigt Landbrug håber man at få dommernes ord for, at dansk landbrug med de nuværende gødningsregler bliver uretfærdigt behandlet set i forhold til kollegerne i resten af EU.

Siden årtusindskiftet har de mange forskellige stramninger af de danske gødningsregler ifølge Bæredygtigt Landbrug ikke haft nogen reel effekt på det danske miljø.

De tre dommere i sagen udlægger klokken 12.00 et referat af kendelsen på Vestre Landsrets hjemmeside.

Program fredag den 26. juni på adressen Normansvej 1, 8920 Randers NV :

kl. 11.45 Advokat Hans Sønderby Christensen offentliggør kendelsen fra Vestre Landsret

Efterfølgende kommenterer formand i Bæredygtigt Landbrug Flemming Fuglede Jørgensen og fagpolitisk rådgiver Jørgen Evald Jensen på kendelsen før pressen kan stille spørgsmål til kendelsen.

Læs mere:   1. dag i retten: Bjarne Nigaard: Det er egentlig meget banalt

Læs mere:   2. dag i retten: Konsekvenserne af gødningsnormerne blev tydelige

Læs mere:   3. dag i retten: Proteintabet blev femdoblet

Læs mere:   4. dag i Vestre Landsret: Ingen ligevægt i procedurer om ligevægtsprincippet

Forespørgsler i forbindelse med mediedækning af offentliggørelsen af kendelsen i sagen om opsættende virkning fra Vestre Landsret i Viborg den 26. juni kan ske til kommunikationsdirektør Jakob Tilma på telefon 42 43 50 15 eller på mail: jti@baeredygtigtlandbrug.dk.

Af Jakob Tilma, jti@baeredygtigtlandbrug.dk 

Scroll to Top