Landmand: Forbrugerne skal betale det som mælken koster at producere

Den seneste tid har været hård for rigtig mange mælkebønder, og de faldende mælkepriser betyder store tab. Den norske discountkæde Rema-1000 giver nu mælkebønderne en hjælpende hånd og hæver prisen på mælk i deres butikker.

lars_jeppesen

Mælkebønderne i Danmark har fået en håndsrækning fra et uventet sted. Det er discountkæden Rema-1000, der har meddelt, at man vil hæve prisen på mælk med 50 øre, som vil gå ubeskåret til de danske mælkebønder.

Nyheden om øgede indtægter for mælken er noget der bliver vel modtaget i landbrugskredse, og Lars Jeppesen, der er mælkebonde på Vestsjælland, er meget tilfreds med, at der nu er udsigt til en øget indtjening for mælkebønderne.

”Det er den rigtige vej at gå. Vi skal til at have nogle penge, for de ting vi producerer. Det er også det, man har gjort i Sverige. Det er et skråplan, at vi sælger en vare, som ikke kan produceres til den pris ”, siger Lars Jeppesen og fortsætter:

”Det er rart, at der er nogen, der kan se, at det altså er landmændene, der begynder at have problemet. Vi skal rationalisere alle sammen, men vi kan snart ikke gøre det bedre, end det vi gør. ”

Vil hellere have den reelle pris end støtte
Selvom Lars Jeppesen selvfølgelig glæder sig over udmeldingen fra Rema-1000, så synes han, at der er brug for at forbrugerne i højere grad er villige til at betale det som varerne rent faktisk koster.

”Det er sjovere at få den reelle pris for varen end at skulle have støtte. Det er det, jeg er allermest tosset over; at vi skal have støtte til alt i stedet for at få den pris, som varen nu engang koster at producere. Jeg tror, at det er manglende forståelse for forholdene i landbruget”, siger Lars Jeppesen.

Selvom forbrugerne ofte er meget fokuserede på prisen på en vare, så tror han ikke, at det vil være et problem at overbevise dem om nødvendigheden i at priserne stiger på mælk.

”Jeg tror ikke, at der er nogen, der vil være bekendt at brokke sig over en prisstigning. Især ikke når man tænker på den høje kvalitet vi har i Danmark. Det kan ikke undgås at blive dyrere at producere mælk i Danmark i forhold til andre lande, med alle de ting vi skal overholde. Så derfor bliver forbrugerne også nødt til at betale noget mere, hvis de vil have dansk mælk i stedet for udenlandsk mælk”, slutter Lars Jeppesen.

 

Læs mere om Lars Jeppesen på hjemmesiden pålandet.dk, hvor han og tre andre landmænd fortæller om deres liv på landet, og om hvorfor der er brug for bedre vilkår til landbruget i Danmark

 

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Af Anders Wiese Hooge, awh@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top