Nordjyske landmænd kæmper for erstatning for oversvømmelser

Som så mange andre landmænd rundt omkring i landet, er Mads Toft træt af oversvømmede marker og af, at hans kommune ikke gør noget ved problemet. Han er faktisk så træt af det, at han sammen med fire andre landmænd har sendt et erstatningskrav til Brønderslev Kommune for udbyttetab og spildt arbejde i marken.

ryaa_mads_toft

Erstatningssagen var blevet forberedt i januar i år oven på en stor oversvømmelse og havde ligget i skuffen i nogle måneder indtil en dag i maj, hvor Mads Toft og de andre landmænd fik nok.  

Efter endnu et stort regnskyl, der truede med at oversvømme hans marker, og hvor kommunen endnu en gang ikke reagerede på landmændenes bekymringer, måtte der noget drastisk til for at få kommunen til at reagere.

”Da jeg ringede ind til kommunen, fik jeg et beskidt svar, og så tog jeg fat i de andre, og vi blev enige om, at det var nu vi skulle sende erstatningskravet til dem. Meldingen fra kommunen var, at det kunne de ikke rende og tage sig af, og de var sådan set bare trætte af at høre på os”, siger Mads Toft.

De har sendt et erstatningskrav til Brønderslev Kommune på flere hundrede tusinde kroner, og lige nu afventer sagen at landmændenes advokat på opfordring fra kommunen skal tage fat i taksationskommissionen.

Oversvømmelserne har været der i mange år
Kilden til problemet hedder Ryå, som er den største å i Vendsyssel, og som strækker over mange kilometer igennem to kommuner, og åen har over de seneste år været skyld i mange store oversvømmelser på landbrugsarealer med store udbyttetab til følge.

Problemet med de mange oversvømmelser er langt fra nyt, og i takt med udviklingen af området er det kun blevet større, ifølge Mads Toft.

”Vi har haft oversvømmelserne i de sidste ti år, så det er ikke noget, der lige er kommet. Det er bare blevet værre og værre. Det gik sådan set galt, da Hirtshalsmotorvejen blevet lavet. Da den blev koblet på skulle der lige pludselig ingenting til, før vandstanden i åen stiger. Og det har heller ikke gjort det bedre, at Brønderslev by er blevet befæstet over det hele”, siger Mads Toft og fortsætter:

”Kommunen mener ikke at der er noget galt overhovedet, men jeg var ude og måle åen i går, og den er 4,8 meter, hvor den skulle være 7 meter. Vandstanden er stadig for høj selv efter 1½ måned, hvor vi ikke har fået noget vand”, siger Mads Toft.

Kommunen reagerer ikke
Landmændene i området har i flere år gentagne gange kontaktet kommunen med deres problemer og forsøgt at få dem til at reagere og gøre noget ved åen. Allerede i 2013 sendte landmændene et erstatningskrav til kommunen, der lovede bod og bedring, men der ikke sket meget siden da. Så det har været en lang og sej kamp, hvor kommunen henholder sig til reglerne i stedet for at hjælpe landmændene.

”Vi har fået at vide tusind gange, at Ryå overholder regulativet. Det er det eneste svar, vi får, og hvis vi begynder at kommentere på, at der er noget der ikke er i orden, så siger de, at den overholder regulativer, målinger fra Cowi og så videre. Der har ikke været velvilje tidligere. Det er dog blevet lidt bedre, efter vi har startet erstatningssagen”, siger Mads Toft.

Og når landmændene tager direkte fat i politikerne, bliver det heller ikke meget bedre.

”Jeg ringede en af vores lokalpolitikere op og sagde, at nu var det galt igen, hvilket han blev halvfornærmet over. Så ringede jeg til borgmesteren, der sendte en gravemaskine ud, og så blev han først sur, fordi jeg skulle ikke både gå til mor og far. Så blev jeg sur, da jeg ikke synes, man kan tale sådan til folk”, siger Mads Toft.

Problemet er ikke kun i Brønderslev Kommune
Mads Toft er han så uheldig, at Ryå udgør kommunegrænse mellem Jammerbugt og Brønderslev Kommune ved nogle af hans marker. Det medfører, at der i en ene del af åen er ordentlige forhold, mens den anden del ikke er vedligeholdt godt nok. Han giver ikke meget for, at Jammerbugt Kommune fører sig frem og siger, at de gør noget for landbruget, når de ikke vedligeholder hele åen.

”Det er Jammerbugt Kommunes side, der hvor det er galt her hos os, så det med at de går foran er noget værre fis. Det passer ikke. De har træer der ligger nede i vandet, så Brønderslev er lidt foran på point lige nu vil jeg sige. De har haft en gravemaskine med mejekurv ude og tage alle de siv, som de ikke kan nå fra båd. Så det er Jammerbugt Kommune aben ligger ved, hvis man kan sige det sådan”, siger Mads Toft.

Bekymring for regnskyl
Imens Mads Toft venter på den videre proces i erstatningssagen, går han og ærgrer sig over, at det skal være så svært at blive hørt, når man kommer med et problem, der har store konsekvenser for landmændenes indtjening

”Jeg har det meget dårligt med, at det er så svært at komme igennem til kommunen med de her ting. Jeg synes det er træls, at vi skal bruge så meget tid og energi på det, her og at vi skal være bekymrede hver gang der kommer et regnskyl”, siger den nordjyske landmand.

Efter at landmændene har sendt deres erstatningskrav til kommunen er dialogen blevet bedre, men vejen dertil har, ifølge Mads Toft, været meget lang og fyldt med ligegyldighed fra kommunens side.

Fakta:

De fem landmænd har samlet sendt et erstatningskrav på 569.490 kroner for oversvømmelser på i alt 91,43 hektar.

Se dronevideoer fra oversvømmelser langs Ryå:

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

 

Af Anders Wiese Hooge, awh@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top