Opfordring til journalister: Besøg os ude i virkeligheden

Mediefolk kan gå direkte til Bæredygtigt Landbrug med spørgsmål, lyder det fra direktør og næstformand efter endnu en større aktindsigtsbegæring

kristian-sloth

Journalist Kristian Sloth fra Danmarks Radio har netop søgt aktindsigt i adskillige fremtrædende Bæredygtigt Landbrugs-medlemmers forhold.

BL-direktør Hans Aarestrup imødeser med sindsro resultatet af aktindsigten. Men han undrer sig over, at den statsstøttede tv-station bliver ved med at bruge offentlige ressourcer på at mistænkeliggøre enkelte landmænd i stedet for at beskrive forholdene i dansk landbrug:

”Mange vil nok sige, at her er en journalist, som bare passer sit job. Men for dem, der bliver udsat for aktindsigt som følge af, at de har valgt at påtage sig et stykke arbejde i en forening, virker det grænseoverskridende”, forklarer direktøren.

Først nyhedsbreak, siden dementi…

Hans Aarestrup har gennem sit mangeårige virke som direktør hos danske svineproducenter mange gange oplevet, at forskellige journalister søger aktindsigt i samtlige bestyrelsesmedlemmers gøren og laden. Direktøren kan ikke mindes, at der nogensinde er blevet fundet noget graverende.

”Et par gange er der kommet overskrifter ud af, at journalisterne ikke har forstået de papirer, de modtog om produktionstilladelser og miljøgodkendelser. Artiklerne bliver skrevet, og så følger der senere et dementi, som ingen læser. Det hører nemlig med til arbejdsformen, at man ikke giver personer eller myndigheder lejlighed til at forklare sig, inden man breaker historien”, siger Hans Aarestrup.

Resultat: Ingen vil længere tage ansvar

Ifølge BL’s direktør er det, som gør det specielt grænseoverskridende for især landmænd at blive udsat for aktindsigt, at det er ”privaten” det foregår i:

”De fleste af vi andre kan engang imellem have en træls dag på arbejde men så gå hjem og lade op til næste dag. Landmænd har ingen steder at gå hen. Når de bliver udsat for den slags, så føler de, at hele deres liv bliver sat under en lup, og det er ikke særligt behageligt, selv om man ikke har gjort noget forkert. Så de journalister, som mange vil mene blot passer deres arbejde, er med til at skabe en situation, hvor ingen vil tage ansvar i foreninger og politik, fordi journalisterne går efter manden i stedet for efter bolden. Det synes jeg er et demokratisk problem”, lyder det fra Hans Aarestrup.

Invitation gælder stadig

Også Bæredygtigt Landbrugs næstformand Peter Rosendal undrer sig. Han havde således så sent som i maj en dialog med Kristian Sloth – dengang om bl.a. den samlede zinkudledning i hele Danmark – og tilbød ved den lejlighed journalisten et besøg på Peter Rosendals bedrift i Jordrup ved Kolding. Et tilbud, som Kristian Sloth endnu ikke har reageret på:

”Vi vil rigtig gerne diskutere landbrug. Og vi står ved, at vi som de eneste helhjertet taler landbrugets sag og forsvarer den grundlovssikrede ejendomsret. Men det er begrænset, hvad Kristian Sloth og andre mediefolk kan lære om landbrug ved at sidde med computer, pen og papir. I stedet for at mistænkeliggøre og personforfølge os burde de tage røjserne på og besøge os ude i virkeligheden. Vi svarer gerne på jeres spørgsmål, hvis I henvender jer direkte”, lyder det til pressekorpset fra Peter Rosendal.

Scroll to Top