”Politisk indspark fra den yderste venstrefløj. Godt blandet med Morten Korch og noget Utopia”

Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør anmelder journalist Jørgen Steen Nielsens bog ”Hvad skal vi med landbruget?”

jørgen-evald-jensen-torso-grøn-baggrund-1000-px

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør, Bæredygtigt Landbrug

Jørgen Steen Nielsens bog ”Hvad skal vi med landbruget?” er skrevet på præmisser, som jeg ikke køber. Udgangspunktet er, at landbruget er naturfjendsk, sviner alting til, er fyldt med gift og mishandler dyrene, og det køber jeg simpelthen ikke. 

Bogen minder mest af alt om en politisk manifestation. Den er baseret på en hel masse dogmatiske antagelser. Blandt andet at økologisk landbrug giver mindre kvælstofudledning, og at det er bedre for klimaet. Det ved jeg ikke, hvor forfatteren har fra, for faktisk er det lige modsat. Økologisk landbrug har en større klimabelastning per produceret enhed.

Landbruget skal åbenbart dyrkes som i Bonderøven…

Overordnet set er bogen et politisk indspark fra den yderste venstrefløj. Godt blandet med Morten Korch og noget Utopia. Forfatteren bryder sig tydeligvis ikke om moderne teknologi i landbrugsproduktionen, og det sidder han så formentlig og skriver fra sin iPad på en café i København, hvor alverdens teknologiske hjælpemidler står til rådighed. Men landbruget, det skal så dyrkes, som Bonderøven gør det i fiktions-tv. Det skurrer simpelthen i mit hoved.

Forfatterens centrale ærinde er, at han gerne vil have en statsfinansieret jordfond ind og eje jorden. Det er det politiske budskab. Han skriver om den forfærdelige gæld i landbruget, men tager gælden fra alle landbrugsboligerne med også. Det er ikke rimeligt. Sådan noget bliver brugt til at underbygge det politiske budskab. Man vil have selvejet ud af landbruget.

Billedet er forvrænget

Bogen beskriver enkeltsituationer, som jeg godt kan genkende. Konkrete landbrug der er gået konkurs. Men det overordnede billede er forvrænget. Der er ikke noget, der kan påpege, at der er bedre dyrevelfærd i økologisk landbrug. Tværtimod. Smågrisedødeligheden er jo ca. 30 % højere eller noget i den stil, og der er flere af den slags eksempler. Det forbigås helt i tavshed.

Det er formentligt et forsøg på at skubbe til den der københavner-cafékultur, hvor man gerne vil gøre sig klog på, hvordan landbrugsproduktionen skal foregå, uden at vide, hvad der reelt foregår. Det påpeger bogen sådan set også selv som en problematik, nemlig at forbrugerne har flyttet sig væk fra landbruget og ikke ved, hvad der foregår. Men det bidrager den ikke til at oplyse om. Tværtimod. Den er selv et partsindlæg i den konflikt.

Forbrugerne har masser af magt

Forbrugerne har en hel masse indflydelse. Jeg er helt sikker på, at dansk landbrug vil producere de varer, forbrugerne ønsker. Er det økologiske varer, så producerer landbruget det. Under forudsætning af, at de vil betale for dem. Forbrugerne har masser af magt.

(Anmeldelsen har også været bragt i dagbladet Information – der har været med til at udgive den pågældende bog).

Scroll to Top