Ingen grund til frygt for pesticider

BL’s faglige konsulent maner til besindighed forud for samråd om pesticidrester i forsøgspersoners urin

stig-bl2

Der er ingen som helst grund til at piske en stemning op omkring danske pesticiders indvirkning på børns helbred.

Sådan lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs faglige konsulent Stig Sandholt Andersen forud for et samråd i Folketinget i morgen, tirsdag. Her stiller socialdemokraten Flemming Møller Mortensen sundheds- og ældreminister Sophie Løhde samt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen det spørgsmål, om de deler den bekymring, visse forskere har givet udtryk for, og om ministrene vil tage initiativ til at øge forskningen i skadelige stoffers indvirkning på børns helbred.

Fortidens synder

”I Danmark har vi det skrappeste kontrolsystem i Europa, når det handler om at godkende pesticider. Alle midler herhjemme er godkendte og nedbrydes i løbet af seks måneder. Og når der endelig spores rester i bore- eller drikkevandsprøver i Danmark, er der tale om midler, der ikke længere bruges, og som har været forbudt de seneste 20 år – altså fortidens synder”, lyder det fra Stig Sandholt Andersen.

Baggrunden for morgendagens samråd er en undersøgelse udført af Syddansk Universitet og Københavns Universitet i 2014-2015, der viser, at 90 procent af forsøgspersonerne havde spor af pesticidrester i urinen. Stoffer, som forskere fra Syddansk Universitet frygter kan skade børns hjerner og øge risikoen for at udvikle bl.a. ADHD.

Det kan ifølge eksperter bestemt ikke afvises, at restproduktet Ampa fra Roundup forveksles med restproduktet fra opvaske-tabletter.

Færre pesticider i dansk mad

Forleden meldte seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet, Bodil Hamborg Jensen, da også ud, at ”der ikke er nogen grund til bekymring for de niveauer af pesticidrester, vi finder på det danske marked”, og ”sammenligner man dansk og udenlandsk produceret mad, så indtager man færre pesticider ved at spise varer produceret i Danmark, man kan faktisk halvere sit pesticidindtag ved at spise varer produceret i Danmark”.

Ingen sundhedsrisiko

Helle Græsted Bennedsen, direktør for planteværnsindustriens interesseorganisation Dansk Planteværn, glæder sig da også over denne melding:

”Det er et vigtigt signal at sende, at der ingen sundhedsrisiko er ved at spise fødevarer produceret ved brug af sprøjtemidler, når situationen ofte fremstilles anderledes i medierne”, siger hun.

Stig Sandholt Andersen er helt på linje med Helle Græsted Bennedsen:

”Hvis nogen alligevel frygter for pesticiderne, kan jeg give det råd at købe dansk frugt og grønt. Herhjemme er reglerne for sprøjtefrister eksempelvis overholdt – det gælder ikke nødvendigvis i lande som Italien og Spanien. I Danmark er det heller ikke kotume at bruge midler for at øge holdbarheden på køl”, siger Bæredygtigt Landbrugs faglige konsulent.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top