Landmand tvunget til at være kreativ

Fredericia-gårdejer, som forleden fik besøg af miljø- og fødevareministeren, døjer ligesom mange kolleger med bøvlede regler og stramme rammevilkår

cover3

Niels Ladegaard-Jensen fra Pjedsted nær Fredericia er et eksempel på, hvad landmænd på trods af flid, faglig dygtighed og en del tålmodighed kæmper med af store og små udfordringer for at overleve.

Han gik fra Landbrug & Fødevarer til Bæredygtigt Landbrug for tre år siden.
Hør ham forklare i videoen herunder, hvorfor han havde brug for en ny politisk linje.

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Når man et sted mellem Børkop og Pjedsted drejer af ved Fiskebækvej 5, møder man Niels Ladegaard-Jensens gård Thomasminde. Her kører man ind på en velholdt gårdsplads, hvor gruset er nyrevet, og det nybyggede stuehus ligger som i en hestesko omkranset af de gamle, bevarede rødmalede længer.

Det ånder af fred og idyl, trods en kølig og blæsende efterårsmorgen. Og hvis det ikke var for de store siloer, der rager op bag længerne, ville man knap vide, at omme på den anden side trives godt 15.000 slagtesvin. 

Læs også om Niels Ladegaard-Jensens ministerbesøg af Esben Lunde Larsen

Landmanden driver et konventionelt landbrug på 450 hektar med planteavl og slagtesvin. Og det at eje og drive sit landbrug efter de nuværende regler og samtidig skabe et overskud uden at slide sig selv op – har ligesom for mange andre landmænd også til tider været en udfordring for Niels Ladegaard-Jensen. Udfordringer, han langt hen ad vejen bebrejder forfejlet landbrugspolitik og overimplementering af miljøkrav. Hør ham fortælle mere om det i videoen herunder. 

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Niels Ladegaard-Jensen byder os velkommen i sin ternede skjorte og jeans på den landejendom, han købte tilbage i 1989.  Han guider os om mod de store siloer, mens han fortæller om sin erfaring som landmand de seneste knap tre årtier på stedet.

Vores blikke fanges hurtigt af den flok håndværkere og entreprenører, som går og arbejder på udvidelsen af svinestalden. En svinestald, der er udgangspunktet for landmandens drift på gården. En bedrift, hvor dyrene med de krøllede haler til tider har givet ham anledning til gråt hår, men også giver ham og familien smør på brødet.  

Han har måttet tænke kreativt for at følge med udviklingen, såvel politisk som fagligt. Det mærkes, når kampen med miljøansøgninger trækker i langdrag, flyder over med administrativt arbejde og koster knaster oveni.

Hjemmeblandet foder giver færre omkostninger

Derudover har han som mange andre høstet korn med lavt proteinindhold og har måttet kaste penge efter sojaskrå til svinenes foder.

Det har gjort, at han har eksperimenteret med hjemmeblandet foder til sine grise, så meget af kornet kunne sælges i stedet for.  Derfor kan en daglig kost for svinene på Thomasminde indimellem stå på korn opblandet med både småkager, dej og kartoffelmos.

En taktik, der har nedsat foderomkostningerne og stadig givet sunde og veltilpassede slagtesvin.    

Selv er Niels Ladegaard-Jensen ganske ydmyg om sin bedrift. Han synes stadig, fremtiden for landmænd kræver mere opbakning fra politisk side.

Han ser dog frem til, at udvidelsen af grisestalden endeligt står færdigt, og glæder sig over, at han via landbrugspakken i år har kunnet høste korn med højere proteinindhold. 

Af Ditte Birkebæk, dib@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top