Moderne sprøjtemidler er en hjælp til natur, grundvand og landbrug

Økologernes formand burde støtte en miljøvenlig udvikling. I stedet viser han i sin argumentation meget lidt forståelse for et moderne, vidensbaseret landbrug i udvikling

flemming-fuglede-joergensen-juli-2015

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Ifølge en rapport fra Miljøstyrelsen kan en ny pesticidstrategi med nye godkendelsesprocedurer bane vejen for 2-5 nye aktivstoffer i Danmark. Ligesom 10-15 stoffer formodentlig vil kunne godkendes i højere dosering, uden at de ender i grundvandet eller skader miljø og fødevarer.

Godkendelse af de nyere mere skånsomme midler, som vi kender fra udlandet, vil samtidig formindske risikoen for resistens. Der er netop indledt forhandlinger mellem Folketingets partier om en sådan ny strategi. De kommer efter en evaluering, hvor internationale eksperter kritiserede det danske system for at være for restriktivt, og for at forbyde stoffer, der ikke udgør en fare for grundvandet. Miljøstyrelsen har konkluderet, at man godt kan lempe de danske regler, uden det går ud over vores grundvandsbeskyttelse.

Godt nyt for alle parter

Det er samtidig klart, at de nye moderne midler, der kan anvendes i mindre doseringer, er mere skånsomme. Derfor er det rigtig godt nyt både for miljøet, grundvandet og landbruget, at partierne i Folketinget nu har indledt drøftelser om den nye pesticidstrategi.

Det er samtidig helt uforståeligt, at Per Kølster fra Økologisk Landsforening er modstander af at få disse moderne og mere skånsomme midler ind i den danske palet af plantebeskyttelsesmidler. Kølster burde støtte en miljøvenlig udvikling. I stedet viser han i sin argumentation meget lidt forståelse for et moderne, vidensbaseret landbrug i udvikling – men det ligger ham måske fjernt, når han selv kommer fra det dogmatiske og regelstyrede økologisk brug.

Nej tak til store økologi-tilskud

Hvis det økologiske landbrug virkelig var så meget bedre, burde det ikke være nødvendigt med meget højere tilskud. Økologien burde jo kunne klare sig uden de ekstraordinært høje tilskud til både omlægning, produktion og afsætning. Fakta er, at økologiske fødevarer ikke er sundere end konventionelle. Det er påvist gang på gang – alligevel fremturer økologerne med useriøse påstande desangående. Økologiske fødevarer må koste prisen, ikke leve af kæmpe tilskud til både produktion og markedsføring på bekostning af det moderne, fremtidsrettede landbrug.

Lad være med at spænde ben for os andre!

I stedet for at spænde ben for andres udvikling burde Kølster koncentrere sig om at skabe udvikling og bæredygtighed indenfor sit eget område.

Det er helt utilstedeligt, at det moderne, konventionelle landbrug skal betale for økologerne og så blive bagtalt useriøst af de selvsamme økologer.

(Indlægget har også været bragt i Effektivt Landbrug).

Scroll to Top