Sydfynsk landmand: Godt at nogen banker i bordet!

Thomas Bukholt Jessen fra Højbjerggaard advarer dog BL mod at blive for skinger i debatten

landmand-3

”Jeg vil gerne støtte op om dem, som tør råbe op!”

Så enkelt forklarer Thomas Bukholt Jessen fra Højbjerggaard i den sydfynske landsby Åstrup baggrunden for, at han i sin tid meldte sig ind i Bæredygtigt Landbrug. Den 34-årige landmand – og i øvrigt tidligere Falckredder – betaler troligt sit årlige kontingent til BL.

”Nu er det nok!”

”Det er for at støtte sagen. Det er nemlig godt, at nogen på dansk landbrugs vegne pludselig sagde, at nu er det nok, og at de bankede i bordet. Her tænker jeg især på sådan noget som gødningssagerne”, siger Thomas Bukholt Jessen.

”Omvendt skal man også passe på – og jeg vil gerne advare imod – at BL bliver for skinger i debatten. Man skal holde sig helt til det faglige og ikke blive taget i noget, der kan svække troværdigheden. Vi skal nemlig huske, at hvis vi ikke får resten af befolkningen med, har vi kæmpet forgæves. Og så taber vi alligevel”, som han formulerer det.

280 kvier og 162 hektar

Gårdejeren er alene hjemme denne formiddag på bedriften, der befinder sig ikke langt fra landevejen mellem Faaborg og Svendborg.

Alene hjemme er måske så meget sagt: Hustruen Line – som arbejder i økonomiafdelingen hos Faaborg-Midtfyn Kommune og i øvrigt venter parrets første barn til april – er ganske vist på job. Men menneskets bedste ven, Karla, er her. Og det samme gælder de i alt 280 kvier i den gamle staldbygning.

”Jeg driver kviehotel for min bror, som har gård og jord i Pejrup ikke langt herfra”, fortæller Thomas Bukholt Jessen.

Han samarbejder i det daglige med både storebror Morten samt forældrene Anne Charlotte og Peter. Sidstnævnte driver ligeledes landbrug ikke langt fra denne matrikel i Faaborgs østlige opland – den 34-årige gårdejer har nu overtaget den fædrene gård, han voksede op på.

Thomas Bukholt Jessen dyrker selv i alt 92 hektar frøgræs og korn og har derudover 70 hektar i forpagtning.

”Salgsafgrøder og især grovfoder er det, jeg gør mest i. Og så er der jo kvierne”, lyder det.

Som landmand er man med fra start til slut

Det, der især tiltaler ham ved tilværelsen som landmand, er muligheden for at se tingene udvikle sig:

”Jeg kan godt lide at være herre i eget hus. Og det er spændende at se planterne gro, så jeg kan følge med i, om jeg har gjort det godt eller dårligt. Dengang jeg kørte ambulance, så jeg kun et brudstykke af den enkelte patients liv – og fik aldrig muligheden for at følge vedkommende fremadrettet. Her er jeg med hele vejen fra start til slut”, forklarer Thomas Bukholt Jessen.

BL presser L&F

Indehaveren af bedriften på Pouls Gyde 14 understreger, at han – i modsætning til mange andre medlemmer af Bæredygtigt Landbrug – ikke er egentlig modstander af det, der foregår i Landbrug & Fødevarer. Faktisk mener han godt, man kan bakke op om begge landbrugsorganisationer:

”Jeg synes, organisationerne burde tale mere sammen. Det andet duer ikke. Men det har været en god ting for landbruget, at Axelborg fik konkurrence fra BL. Det virker i hvert fald ind imellem som om, at BL har vækket L&F – der er kommet lidt mere ind i kampen”, mener Thomas Bukholt Jessen.

Støtter sagen på sin egen stille måde

Han indrømmer, at hans engagement i BL stort set begrænser sig til at betale det årlige kontingent. Det er hans beskedne men dog vigtige måde at støtte kampen for bedre rammevilkår:

”Jeg er måske ikke selv typen, som hopper op på en traktor for at køre ud og blokere veje som en del af en eller anden demonstration. Men sagen – dén støtter jeg da. Bare på min måde”, siger indehaveren af Højbjerggaard.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top