BL tager afstand fra økologi-påstand i tilbudsavis

Discountkæde viderebringer udokumenteret og usandt udsagn i husstandsomdelt reklameavis, lyder det fra faglig konsulent

vandglas

”Vidste du, at du beskytter vores grundvand, når du køber økologisk?”

Sådan lyder det i en ny husstandsomdelt tilbudsavis fra Rema 1000. Et postulat, der møder kritik fra interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug:

Ingen fare for grundvandet

”Forbrugeren får det indtryk, at moderne og videnbaseret fødevareproduktion – det konventionelle landbrug – skader grundvandet. Det er absolut ikke tilfældet”, siger Stig Sandholt Andersen, faglig konsulent ved Bæredygtigt Landbrug.

Han understreger, at alle sprøjtemidler herhjemme naturligvis er godkendt. Danmark nøjes dog ikke med at følge EU-lovgivningens mindstekrav, der skal sikre, at produkterne faktisk virker mod det, de skal, og at såvel pesticidbrugeren som forbrugerne og miljøet ikke er udsat for en uacceptabel risiko.

”De danske regler er ekstra skrappe. Og når der endelig spores rester i bore- eller drikkevandsprøver i Danmark, er der tale om midler, der ikke længere bruges, og som har været forbudt de seneste 20 år – altså fortidens synder. Disse midler har typisk slet ikke været brugt i landbruget men af bl.a. DSB, kommuner, boligselskaber og vandværker til eksempelvis ukrudtsbekæmpelse på befæstede arealer. Nuværende pesticider udgør ingen risiko for vores grundvand eller sundhed i øvrigt, hvilket Miljøstyrelsen netop har bekræftet i den årlige rapport om emnet”, forklarer Stig Sandholt Andersen.

”Noget utroligt vrøvl!”

Det er Finn Søndergaard, salgs- og marketingschef ved Brdr. Toft Maskinforretning i Sabro, som forleden blev fortørnet over tilbudsavisen fra Rema 1000 og derfor kontaktede Bæredygtigt Landbrug. Finn Søndergaard beskæftiger sig i sit daglige arbejde med sprøjteteknologi og siger god for de pesticider og næringsstoffer, dansk landbrug arbejder med:

”Hvis der endelig skete en udvaskning af næringsstoffer, var grundvandet nok ligeglad med, om der var tale om økologiske eller konventionelle af slagsen. De økologiske marker får jo i øvrigt også konventionel gødning”, påpeger han.

”Det er under alle omstændigheder noget utroligt vrøvl, at det skulle gavne grundvandet at købe økologisk”, fastslår Finn Søndergaard.

Økologisk Landsforenings påstand

Salgs- og marketingchefen har bedt Rema 1000 om at dokumentere påstanden i tilbudsavisen. Discountkæden med adskillige hundrede butikker i såvel Danmark som Norge nøjes imidlertid med i en svarmail at konstatere, at postulatet stammer fra Økologisk Landsforening, og at man ”ikke har stillet spørgsmålstegn ved, om udsagnet er dokumenteret eller ej, da vi betragter Økologisk Landsforening som en seriøs samarbejdspartner”.

Dén melding tilfredsstiller ikke Stig Sandholt Andersen:

”Det mindste, man må kunne forlange af Rema 1000, er enten at dokumentere eller tilbagetrække påstande i kædens tilbudsaviser. Ellers er der tale om vildledende markedsføring og en klar miskreditering af det konventionelle landbrug”, lyder det fra den faglige konsulent.

Enkelt råd: Køb dansk

Han har ét klart budskab til de forbrugere, som har svært ved at hitte rede i de mange forskellige råd og meldinger om fødevarers sundhed og sikkerhed:

”Køb dansk! Herhjemme har vi eksempelvis det skrappeste kontrolsystem i Europa, når det handler om at godkende pesticider, og vi producerer både de sundeste og de sikreste fødevarer”, lyder det fra Stig Sandholt Andersen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top