Skolequiz ændret efter BL-klage

Danske skoleelever får nu en mere nuanceret viden om landbrugets sprøjtemidler, efter at Bæredygtigt Landbrug gjorde opmærksom på manipulerende quiz

hans3

Folketingets Oplysning har lagt sig fladt ned i sagen om den omstridte quiz i forbindelse med Skolevalg 2017. Sådan tolker Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup de ændringer, som skolevalgets arrangører er kommet med efter en klage fra BL:

”Der er nu både tilføjet tekst og faktaboks, så eleverne heldigvis fremadrettet får en mere nuanceret viden om landbrugets pesticider”, lyder det fra Hans Aarestrup.

Elever landet over blev fyldt med løgn

Direktøren reagerede prompte, da han onsdag morgen den 18. januar prøvede en quiz på hjemmesiden for skolevalget. Her fremgik det, at landbrugets sprøjtemidler ”siver ned i jorden og vandet og optages i vores kroppe, når vi spiser og drikker”. Det til trods for, at pesticider ikke må kunne sive ned i grundvandet men skal nedbrydes i de øverste jordlag – ellers bliver de slet ikke godkendt i Danmark.

BL har kaldt det horribelt, at skoleeleverne på dén måde fyldes med løgn og i øvrigt jages en skræk i livet. Efter foreningens henvendelse til Folketingets Oplysning er spørgsmålet i quizzen nu blevet omformuleret, så det tydeligt fremgår, at der er tale om en holdning fra den pågældende mærkesags talsperson, ikke en kendsgerning. Og endnu vigtigere: Folketingets Oplysning har takket være input fra Miljøstyrelsen tilføjet følgende tekst i faktaboksen: ”Sprøjtemidler anvendes også til at bekæmpe ukrudt, svampesygdomme og insekter, f.eks. bladlus. Sprøjtemidler skal godkendes, før de må sælges og anvendes på markerne, således at de ikke udgør en uacceptabel risiko på sundhed og miljø. Desuden skal landmænd have særlig uddannelse til at bruge sprøjtemidler korrekt”.

Mon ikke de har lært lektien…

Hans Aarestrup undrer sig over, at en talsperson for en mærkesag må have lov til at komme med usandheder overfor skoleeleverne:

”Det svarer til, at hun fik lov at sige, at to og to er fem. Men nu er der i det mindste sat afsender på budskabet. Og vi glæder os over de tilføjede nuancer og håber, at denne sag får en positiv betydning for Folketingets Oplysnings fremtidige kampagner”, siger Hans Aarestrup.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top