Erling Bonnesen: der er en falsk miljødebat i Danmark

Der er en debat i Danmark, hvor det drejer sig om at være negativ mod landbruget. Der er dobbelte standarder mellem land og by.

erling-bonnesen

Der var hårde ord til den danske fødevaredebat og klapjagten på danske landmænd på Tænketanken Frejs debatmøde på Christiansborg.

Ved Tænketanken Frejs debatmøde på Christiansborg angreb Venstres Miljø- og Fødevareordfører, Erling Bonnesen, debatten om dansk landbrug.

”I Danmark er der lidt den der falske miljødebat. Ikke i mit parti, men I nogle partier, der ligger et godt stykke fra, hvor vi står. Der er der den negative tilgang: bare skælde ud, bare stille krav, bare kør det ned,” sagde Erling Bonnesen.

Folketingspolitikeren oplever dobbelte standarder i sit daglige virke.

”Det er i modsætning til debatten i Tyskland eller Frankrig. Der passer de mere på deres landbrug og er mere stolte af deres landbrug, end vi er det i Danmark,” forklarede han.

Cheføkonom i Landbrug og Fødevarer, Frank Øland, møder også en helt anderledes indstilling til de danske landmænds indsats i udlandet:

”Det er sjovere at tale om dansk landbrug og danske fødevarer uden for Danmark, for der er der meget stor respekt om det. Men der er et eller andet ved debatten herhjemme, hvor det er mere negativt. Også i forhold til gælden. Vi taler ikke særlig meget om den tredjedel af landbruget, der gør det godt og har en sund økonomi. Vi taler utrolig meget om den tredjedel, der har det svært.”

Den negative debat havde Frank Øland, der er tidligere chefstrateg i Danske Bank, også lagt mærke til, når det drejer sig om landbrugets gæld.

”Det er rigtigt, at der er nogen, der har givet for meget for jorden. Det var op til finanskrisen. Der er mange, rigtig mange boligejere, der sidder i den samme klemme som landbruget og har købt for dyrt. Boligejerne har vi ondt af, fordi de fik købt på et forkert tidspunkt. Men med landmændene er det, fordi de er torskedumme. Det synes jeg både er lidt synd og uretfærdigt”, sagde Frank Øland.

Erling Bonnesen holdning til landbruget var klar. Han opfordrede til at gå ud og sige, at man er stolt af dansk landbrug.

”Punkt et: Vi kan ikke undvære det. Punkt to – vi er stolte af det. For vi producerer nogle af verdens bedste fødevarer, ellers kunne vi ikke sælge dem verden rundt.”

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top