Danske landmænd skal vurderes korrekt

Hvordan kan en note – som danskerne selv har skrevet – vise, at EU-kommissionen har en anden opfattelse af det danske grundvand, end de selv skriver?

flemming-fuglede-joergensen-3

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Hvorfor har EU den forkerte opfattelse, at dansk grundvand er truet?

Hvorfor skal de danske tal til EU om grundvandet være hemmelige?

De to spørgsmål ønsker Bæredygtigt Landbrug svar på.

Det er nu et par uger siden, Bæredygtigt Landbrug havde besøg af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) på vores generalforsamling. Vi havde i BL glædet os til debatten med ministeren og til at få svar på vores spørgsmål. Desværre kunne ministeren kun blive kort tid – og spørgsmålene forblev ubesvarede. Ministeren ville vende tilbage med svar.

Et svar der åbner op for flere spørgsmål…

De svar venter BL stadig på. Jo, ganske vist har vi fået et svar fra en vicedirektør, Mads Leth-Petersen. Men det svar åbner for flere spørgsmål, end det løser.

For at forstå EU-Kommissionen må man læse en note gemt dybt nede i et dokument. Det sagde ministeren til generalforsamlingen, og det skriver vicedirektøren i sit svar. Nu viser det sig, at den note er skrevet af danskerne selv.

Hvordan kan en note – som danskerne selv har skrevet – vise, at EU-kommissionen har en anden opfattelse af det danske grundvand, end de selv skriver? En opfattelse, Kommissionen direkte har givet udtryk for overfor Landbrug&Fødevarer, overfor BL’s advokat H. Sønderby og har skrevet til EU-parlamentariker Jørn Dohrmann (DF)?

EU fortæller ved alle tre lejligheder, at 20 procent af det danske grundvand indeholder mere end 50 mg nitrat pr. l. Det kan et dokument, med en note 5 på side 35 skrevet af danske embedsmænd, ikke ændre på.

Forholdsregler på falsk grundlag

Derfor står det stadig fast:

  1. Kommissionen tror, at det danske grundvand er i fare.

  2. at det er de danske indberetninger, der har bibragt EU den opfattelse.

  3. at der derfor fortsat skal tages forholdsregler med f.eks. ekstra efterafgrøder.

  4. at de indberettede tal til EU stadig er hemmelige.

Det må ændres. Fakta er, at højest 4 – sandsynligvis blot 1 – procent af det danske grundvand indeholder mere end grænseværdien på 50 mg pr. l. Danske landmandsfamilier skal ikke kritiseres og reguleres på et forkert grundlag. Få det rettet nu.

Scroll to Top