Hvorfor udgør økologisk drevet landbrug blot 9,2 procent?

Økologi er et grænseoverskridende fænomen, og to landmænd fra Bæredygtigt Landbrug har haft besøg af en journalist fra BBC

bbc

Den engelske BBC-journalist Samantha Fenwick er i denne uge i Danmark for at undersøge, hvorfor danske landmænd på trods af de meget store tilskud ikke vælger at blive økologer i større tal. Den engelske radiojournalist undrer sig over, at blot 9,2 procent af danske landmænd er økologer.

Samantha Fenwick fra BBC Radio 4 laver forbrugermagasinet You and Yours. Programmet går bag om produkterne – denne gang om økologi. Den konkrete baggrund er, at England og Danmark tilsammen har fået 79 mio. kr. til kampagner for at fremme salget af økologiske fødevarer – heraf går de 25 mio. til det danske marked.

Første stop var naturligvis hos BL-folk

Første stop på Samantha Fenwicks tur var hos Bæredygtigt Landbrug – nærmere bestemt hos bestyrelsesmedlem Alfred Tværsig Olesen på Tværsiggård ved Horsens, hvor journalisten også talte med bestyrelsesmedlem Peter Bohsen Jensen. Hun ville vide, hvorfor ikke alle danske landmænd var økologer, når nu tilskuddet var så højt.

Peter Bohsen og Alfred Olesen tog fat på både økonomiske og faglige argumenter. De fortalte om de manglende muligheder for dynamik og faglig udvikling i et dogmatisk økologisk system og de faglige problemer, der opstår, når man ikke er i stand til – indenfor sit eget system – at finde nok gødning at kunne tilføre jorden i forhold til det, man fjerner med afgrøderne. De to landmænd fortalte om økologernes afhængighed af de konventionelle landmænds gødning. Samtidig satte de spørgsmålstegn ved økologiens miljømæssige fortrin, idet den økologiske produktion udleder mere N og har større emission pr. produceret enhed, end videnbaseret, konventionel produktion har.

De forklarede desuden om den store usikkerhed ved at være afhængig af de store ekstra offentlige tilskud, og det problematiske i at være afhængig af offentlig efterspørgsel med statslige og kommunale beslutninger om mad i offentlige institutioner.

Programmet vises i påsken

Det var et par spændende timer sammen med en vidende, åben og nysgerrig journalist. Hun skal også besøge Økologisk Landsforening, et økologisk svinebrug, Arla og Dansk Supermarked, inden hun skal slutte af med et interview med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Programmet sendes 2. påskedag og varer det meste af en time.

Af Anne-Marie Glistrup, amg@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top