”Politik skal bygges på sandheden”

Danske nitratindberetninger skal være repræsentative, lyder det nu fra EU – og det får BL til at forlange regulering på korrekt grundlag

dannebrog

Danmark har ifølge Nitratdirektivet pligt til at indberette tal, der viser status for det danske grundvand. EU-Kommissionen har nu fastslået overfor avisen Effektivt Landbrug, at disse tal både skal være repræsentative og belyse omfanget af nitratforureningen i det danske grundvand.

Skarp kontrast til indberetningen

Det står i skarp kontrast til den måde, de danske tal hidtil er indberettet på. Her har embedsmænd ved vicedirektør i Miljøstyrelsen, Mads Leth-Petersen, skriftligt bekræftet, at tallene ikke er repræsentative for det danske grundvand, hvilket man har gjort EU opmærksom på i en note.

EU har nu skriftligt bekræftet, at disse tal skal være repræsentative og gentagne gange gjort opmærksom på, at man har den opfattelse, at 20 procent af det danske grundvand har mere end 50 mg. pr. l. Derfor har man stillet krav til en dansk indsats. Faktum er, at højest fire procent – måske blot én procent af det danske grundvand – har et nitratindhold på over måltallet på 50 mg. pr. l.

Det danske grundvand er altså ikke truet.

Rent grundvand i Danmark

”Danske landmænd dyrker rent grundvand – og med EU-Kommissionens svar må danske landmænd nu reguleres fagligt og juridisk korrekt,” siger formand i Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen.

4000 danske landbrug samlet i Landsforeningen Bæredygtigt landbrug appellerer til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og til samtlige 179 politikere på Christiansborg om, at politik skal bygges på sandheden.

Forkert regulering i årevis

Bæredygtigt Landbrug opfordrer til, at EU-indberetningerne skal ændres, så Danmark reguleres på et korrekt grundlag.

”Der skal laves en miljøregulering af dansk landbrug på et fagligt korrekt grundlag. Danske landmænd er i årevis blevet reguleret på et forkert grundlag, og det bør stoppe nu”, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top