Miljøstyrelsen misinformerede offentligheden

Ministeren, Folketinget, offentligheden og danske landmænd har fået usandheder fra Miljøstyrelsen

mst-nyhed

Det var ikke sandt, da Miljøstyrelsen i slutningen af marts påstod, at de danske indsigelser i forhold til EU-kommissionens tal for nitrat i grundvand var taget ”ad notam” – til efterretning. Det indrømmer Miljøstyrelsen nu, efter Bæredygtigt Landbrug har fået aktindsigt i korrespondancen.

Miljøstyrelsen ændrede på sandheden, da de beskrev deres indsigelse til EU-kommissionen i 2013 over tallene for nitrat i det danske grundvand.

Baggrunden var, at Bæredygtigt Landbrug havde påvist, at der var en kæmpe forskel i de tal, som stod i de danske indberetningsrapporter, og de tal som stod i EU-kommissionens samlede rapport. Bæredygtigt Landbrug og avisen Effektivt Landbrug beskrev disse forskelle.

Fejl i nyhed fra styrelsen

Miljøstyrelsen gav EU-kommissionen skylden for denne forskel i en nyhed den 31. marts i år. Det var ifølge styrelsen EU-kommissionen, der havde fejlet og ikke havde gjort, som de havde lovet.

I pressemeddelelsen skrev ministeriet:

”Miljøstyrelsen gjorde i 2013 Kommissionen opmærksom på fejlene i udkastet til arbejdspapir og anmodede om, at de blev rettet. Kommissionen tilkendegav, at de havde taget vores anmodning ad notam.”

Indrømmelse

Men EU-kommissionen skrev aldrig til Miljøstyrelsen, at de havde taget den danske indsigelse til efterretning.

Pressechef Henrik Hagen Olesen fra Miljøstyrelsen indrømmer dette i en mail til Bæredygtigt Landbrug. Her korrigerer han pressemeddelelsen:

”I den korte korrespondance om grundvandsdata, der fandt sted i 2013, svarede Kommissionen, at de danske bemærkninger var taget i betragtning (”taken into account”)”, skriver han.

Udtrykket betyder altså blot, at det er ”taget i betragtning” – altså at det er indgået i overvejelserne – og det kommer som svar på en mail omhandlende andre ting fra den samme medarbejder.

Svaret kommer oven i købet først 10 dage efter, at deadline for indsigelser er passeret og otte dage efter, at Miljøstyrelsen sidst var i kontakt med EU-kommissionen.

Forsøgte at tørre fejlen af på EU

I det hele taget forsøgte Miljøstyrelsen i pressemeddelelsen at tørre fejlene af på EU-kommissionen:

”I et arbejdspapir (s.k. Commission Staff Working) fra EU-Kommissionen fra 2013 fremgår det imidlertid, at der skulle være en udvikling i retning af stigende nitratkoncentration i målingerne fra det danske grundvands-overvågningsnet. Dette er forkert og må bero på fejlagtig håndtering af data fra Kommissionens side”.

Men som vi tidligere i dag har afsløret, så var det de danske indberetninger, der var yderst mangelfyldte. Kun 595 af de 1.255 målepunkter blev indberettet.

Læs om det HER

Du kan se Miljøstyrelsens forklaring HER

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top