BL roser minister for kovending om grundvands-indberetninger

EU-kommissionen får om et år tilsendt helt nye data om det danske grundvand – hvilket ifølge Bæredygtigt Landbrug kan føre til en mere retfærdig regulering af landbruget

hans3

Bæredygtigt Landbrug (BL) ser det som en stor sejr for dansk landbrug, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil have foretaget en helt ny vurdering af tilstanden i de danske grundvandsforekomster.

”Bedre sent end aldrig. Det er et rigtig godt initiativ. Nu ser vi frem til at kunne diskutere på et ordentligt grundlag”, siger BL’s direktør Hans Aarestrup i en kommentar til ministerens holdningsændring.

Overvågning skal revurderes

Meldingen kommer, efter at ministeren i Landbrugsavisen har meddelt, at han vil revurdere overvågningen af de danske grundvandsforekomsters indhold af nitrat. Om et år får EU-kommissionen således tilsendt helt nye data.

Gødningsnormer bygger på misvisende indberetninger

Esben Lunde Larsen har tidligere afvist, at der var noget at komme efter i de danske nitratindberetninger til EU – selv om kommissionen flere gange har bekræftet at have fået det fejlagtige indtryk, at der er for meget nitrat i det danske grundvand. BL har i Vestre Landsret fået bekræftet, at eksempelvis de danske gødningsnormer bygger på de hidtidige misvisende indberetninger til EU. BL har også for længst stævnet staten for vandområdeplanerne, og både dette og andre retsopgør med myndighederne sættes nu i et helt nyt lys.

Lovgivning på baggrund af uvidenhed

”Nu indrømmer ministeriet, at man hidtil har fægtet fuldstændig i blinde, og at man har lavet lovgivning på baggrund af uvidenhed. Det har haft dystre konsekvenser for mange af vores 4.000 medlemmer, fordi erhvervet er blevet reguleret alt for hårdt og urimeligt. Det har helt sikkert ikke været nemt for ministeren at overbevise sine embedsmænd om, at kovendingen her var en god idé”, lyder det fra Hans Aarestrup.

”Vi ser frem til, at minister og ministerium fremover lytter til BL og agerer efter det, vi lægger frem og dokumenterer – i stedet for at modarbejde dansk landbrug”, tilføjer BL-direktøren.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top