Medier har for alvor fået øjnene op for spildevands-skandale

Medlemmer af Bæredygtigt Landbrug afslørede stort udslip i Ølsted Bæk på Fyn - og historien giver nu også TV2/Fyn blod på tanden

ølsted-baek1

Onsdag aften var tophistorien i nyhedsudsendelsen på TV2/Fyn det månedlange spildevandsudslip i Ølsted Bæk.

Efter at flere landmænd – en af dem Erik Larsen – alarmerede det lokale spildevandsselskab, FFV, og efter at Fyens Stiftstidende gik ind i sagen, er historien dermed nu også taget op af TV2.

Selvom det er en måned siden, at udslippet blev opdaget, husker Erik Larsen stadig tydeligt, hvordan det så ud og lugtede ved bækken.

”Jeg troede først, det var gylle; men det var menneske-ekskrementer og hygiejnebind. Det var helt sort, og det stank så forfærdeligt. Det kan ikke beskrives,” siger BL-medlem Erik Larsen til TV2/Fyn.

Utilstrækkelig oprensning

Forureningen blev afsløret d. 19. juni, men havde på det tidspunkt stået på siden d. 13. maj ifølge spildevandsselskabet FFV. Onsdag d. 21. juni startede oprensningen af bækken med gravemaskine, hvor bundslam blev læsset på lastbiler. Ifølge Faaborg-Midtfyn Kommune gravede entreprenøren en 650 meter strækning op, men faglig konsulent hos Bæredygtigt Landbrug, Stig Sandholt Andersen, mener, at der skulle have været foretaget en meget mere opfattende rensning af vandløbet.

”Bækken skulle have været spærret, og så skulle spildevandet suges op”, siger Stig Sandholt Andersen til TV2/Fyn.

Landbruget risikerer at få skylden

Desuden mener han, at landbruget står for skud, når forureningen kan måles længere ude i åløbet og i fjorden.

”Næste gang de måler vandkvaliteten i Odense Fjord og måske finder for højt indhold af nitrat og andet, så siger man: Så må vi justere på landbrugets udledning,” siger Stig Sandholt Andersen.

Miljøstyrelsen går ind i sagen

Miljøstyrelsen er gået ind i sagen om udslippet og har bedt FFV om at svare på, hvordan selskabet vil sikre sig mod, at sådan et udslip kan ske i fremtiden. Fyens Stiftstidende har haft kontakt til kommunen, for at høre hvilke tiltag spildevandsselskabet vil lave i fremtiden.

”FFV monterede allerede i sidste uge en alarm, der kan fortælle, hvis en pumpe stopper eller et rør stopper til, og der begynder at ske udløb til vandløb. Den lære, vi har draget af udslippet til Ølsted Bæk, er, at vi skal sikre kontrol med bassiner. Vi har omkring 20 af den slags sparebassiner i Faaborg-Midtfyn Kommune, som vi nu sætter alarmer på, så vi undgår gentagelse,” siger kommunens miljøchef, Olav Bojesen, til Fyens Stiftstidende.

Også P4 Fyn (regionalradioen) har nu taget fat på sagen.

Læs og se mere om historien her:

TV2/Fyn nyhedsudsendelse d. 19/7-2017

Høm-hømmer og hygiejnebind havnede i bæk

Efter bækforurening: FFV skal redegøre for sikring mod gentagelse

Af Anders Melchiorsen, anm@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top