BL: Skrivebordsdiktatur høster ikke landmandens marker

Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug er utilfreds med at have fået afslag på fristforlængelse for efterafgrøder

olieraeddike-efterafgroede-2014

Direktør i Miljø- og Fødevareministeriets Landbrugsstyrelse Jette Petersen har onsdag givet Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug afslag på yderligere fristforlængelse til etablering af efterafgrøder.

”Hvordan skal landmændene kunne nå at etablere efterafgrøder på marker, der endnu ikke kan høstes på grund af de enorme mængder af vand, der er faldet i juli og august”, spørger BL’s faglige direktør Jørgen Evald Jensen.

Ministeriet burde have dispenseret fra egne regler

Der er ifølge direktøren tale om en ren skrivebords-afgørelse, der begrundes med, at det ved yderligere fristforlængelse ikke vil være muligt at gennemføre kontrollen og derefter udbetale landbrugsstøtten til tiden.

Men datoreglerne er konstrueret af ministeriet selv. Derfor kan de ifølge direktøren også selv dispensere fra dem. I andre lande kan der udbetales aconto-beløb, således at 80 til 90 procent af støtten kan udbetales til tiden og resten, når kontrollen er gennemført. Det burde også kunne lade sig gøre i Danmark, betoner Jørgen Evald.

Datohysteri uden lige

Ude i virkeligheden kan det ikke lade sig gøre at høste og bjærge halm. Det må nødvendigvis ske, inden nye afgrøder kan etableres.

”Det er tale om et datohysteri uden mage og lige. Det svarer til, at man i disse dage vil give folk i Houston bøde for at parkere ulovligt midt i vandmasserne”, siger Jørgen Evald Jensen.

Bare fordi det er tørvejr i København…

”Datotyranniet må afskaffes. Fordi det er tørvejr på et ministerkontor i København, betyder det ikke, at der er tørvejr på landmandens marker. Landbruget kan ikke se bort fra virkeligheden. Landmænd er afhængige af vejret og ikke af et københavnsk datodiktatur. Så dispensationen bør falde omgående”, understreger den faglige direktør efter en dag, hvor han har været i kontakt med mange fortvivlede, lovlydige landmænd.

Scroll to Top