Høsten går frisk over Limfjordens landmænd

BL's udsendte var med på sidelinjen, da MB Landbrug knoklede med at få høsten i hus

nibe-1

Vi er i Simested nær ved Nibe, solen skinner, og den gyldne vårbyg står smukt over marken.

Men man skal skynde sig at nyde synet, for den gule New Holland CR9.90 er på vej op over marken. Bag styrepinden i mejetærskeren sidder der en 35-årig nordjysk landmand, og han er godt tilfreds:

“Lige nu kører det rigtig fornuftigt, selvom vi har travlt, vi mangler stadig knap halvdelen. Jeg var i seng halv tre i nat, og jeg måtte i gang igen kvart over syv. For i år er det ikke mange høstdage, vi har fået i træk, uden at der er kommet regn indimellem. Men sådan en dag som i dag med lidt vind og høj sol – det bliver bare ikke bedre,” siger Jeppe Gaardsmand Jensen, der oprindeligt kommer fra Støvring.

Han købte i sin tid gården af sin svigerfar Oluf Andersen, som stadig gerne giver en hånd med i landbruget. Denne dag kører han således traktor. 

Det er nu ikke kun dagens vejr, der er lige til at komme i godt humør af. Jeppe og fætteren Mikkel, der er ejer af MB Landbrug, kan se, hvordan kornet fylder godt op i siloerne i disse dage. Mere end tidligere på dette tidspunkt i høsten sidste år.

“Måske det ender med ti tønder mere pr. hektar i år, og så går det også rigtig fint med kvaliteten af kornet. Det er nogle meget fine bygkerner, vi har i år. Vi kunne se, vores vinterbyg var gået frem med 2 procent i protein. Det kan virkelig godt mærkes, at vi har fået mere gødning til markerne,” siger Jeppe, der har været medlem af Bæredygtigt Landbrug i lidt over et års tid.

BL gør et vigtigt stykke arbejde

“Jeg synes, Bæredygtigt Landbrug er gode til at gå ind i sagerne og gøre dem færdige, for eksempel med landbrugspakken. Jeg synes, formanden og de andre gør det godt for at gøre landbruget synligt og vigtigt i offentligheden. Men vi er nu også medlemmer af Landbrug & Fødevarer. Jeg tror, der er plads til begge organisationer, og der kan være god mening i at have begge til at varetage vores interesser,” siger Jeppe – som derpå konstaterer, at MB Landbrugs to mejetærskere nu er igennem cirka 450 af de 1.050 hektar, der i alt skal høstes.

Høsten er et langt sejt træk, som jo kræver, at når markerne er høstet, skal der tænkes på tilsåning med blandt andet frøgræs på marken, som Jeppe er ved at høste lige nu. Ud over at høste hos MB Landbrug har Jeppe også egen svineproduktion, som skal varetages.

”Jeg ved jo, at det at være landmand, det er en livsstil, og det lever vi også med i medgang og modgang. Når der slides i det og når der slappes af. At være herre i eget hus er det, der driver mig.”

Heldigvis er der mange gode hjælpere at trække på i arbejdet, og i dag er det oven i købet familiemedlemmer. Mens mejetærskeren kører over kornet, styrer svigerfar Oluf som nævnt traktoren med kornvognen på siden, og Jeppes 3 drenge på henholdsvis tre, fem og otte deltager også gerne i høsten og sætter pris på at køre med i mejetærskeren eller en af traktorerne.

Familielivet bliver også prioriteret

Der er fuld gang i MB Landbrug, der befinder sig cirka 20 kilometer sydvest for Aalborg. Lidt længere nordpå er Mikkel i gang med at høste ærter med firmaets anden mejetærsker – en landmand har nok at se til. 

“Vi ved jo godt, der altid er noget, der skal laves, men vigtigt er det også, at man i fælleskab med sin familie bliver gode til at sige fra og tage sig en fridag, for familielivet skal prioriteres. Det er selvfølgelig svært lige nu, hvor vi skal høste – for tænk, hvis jeg tog weekenden fri, og det så regner fra den efterfølgende mandag,” siger Jeppe. 

Bilisternes tålmodighed…

Er der så ikke andet end vejret, der kan påvirke Jeppe her i høsten, spørger vi.        

”Joh, det skulle da lige være, bilisternes til tider mangelfulde tålmodighed, når landbrugets brede maskiner også skal frem på de små veje,” smiler Jeppe.

Men når vognen nu er fuld af korn, og der er høj sol og mild vind over de nordjyske marker, så skal der trods alt mere til for at ødelægge hans gode humør.

Af Morten Okkels, mok@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top