hvede-mejetaersker-sloeret

Ny rapport: Lavere gødskning giver store proteintab

16. aug 2017 / Af

En ny rapport fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet konkluderer, at det er korrekt, at der er sket et fald i størrelsesordenen 2,0-2,5 %-point i proteinindholdet i dansk korn i perioden 1990 til 2014.

Desuden viser den, at det lavere proteinindhold i høj grad skyldes mindre gødskning af markerne.

Resultaterne for vinterhvede i undersøgelsen viser, at forskellen i gødning, deposition og management forklarer 53-70 % af nedgangen i protein. Kun 14-19 % af forringelsen kan forklares med ændring af sorterne. Klimaforandringer i perioden står for 14-18 %. Intervallerne skyldes, at man har undersøgt årsagerne i forskellige jordtyper.

”Rapporten viser, at det, vi hele tiden har sagt, er korrekt. De lavere gødskningsnormer har haft helt afgørende betydning for de ca. 20 % fald i proteinindholdet i hvede, det viser rapportens konklusioner jo klart”, siger faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Jørgen Evald Jensen.

80 % af høsten undersøgt

Det er professor Merete Styczen og datalog Per Abrahamsen, der har lavet undersøgelsen ”Årsager til faldende proteinindhold i kerne fra ca. 1990 til 2015”. De har undersøgt både vinterhvede og vårbyg, der står for omkring 80 % af den danske høst.

Forholdene for vårbyg er i rapporten lidt dårligere belyst, men sammenligningerne viser, at den direkte effekt af mindre gødning inklusive management forklarer 11-32 procent af faldet. Her har man modsat hveden i perioden kunnet lave en kraftig sortstilpasning til de alt for lave N-niveauer. Denne sortstilpasning i vårbyggen kan forklare hele 39-62 % af faldet, hvilket er overraskende højt. Sortstilpasningen er jo netop lavet i et forsøg på at gøre udbyttetabet som følge at den manglende N-gødning mindre. Det har så i perioden betydet, at sorter med lavere protein-egenskaber er blevet foretrukket.

Enormt udbyttetab

”Jeg var godt klar over, at der var sket store forandringer i sorternes egenskaber i vårbyg, men at det er så stor en del af forklaringen, som er skubbet over på sortsvalget, er overraskende”, siger Jørgen Evald Jensen og fortsætter:

”Man skal jo huske, at udover tabet i proteinkvalitet har der jo stadig været et enormt udbyttetab i færre hkg/ha. Det endelige tab af protein i kg pr ha. er jo et produkt af både færre hkg, samt dårligere kvalitet”.

Modsiger Aarhus Universitets konklusion

Undersøgelsen er den første af sin art og er i modstrid med udsagn fra Aarhus Universitet, der løst anslog, at proteintabet på grund af de ændrede gødskningsnormer var ca. 0,5 %-point.

Konklusionen bygger på resultater fra hundredvis af markforsøg (Landsforsøgene), tusindvis af modelsimuleringer (Daisy) med forskellige kombinationer af jord, vejr, og management, samt et studie af relevant litteratur. I arbejdet sammenlignes perioden 1990 (1987-1994) med ”nu”, defineret som vækstsæsonen 2014-15 (2010-15). Den er lavet i samarbejde med Seges.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk