Skrivebordsgeneraler og hadprædikanter

Politikerne lader sig køre rundt i manegen, mens deres administration underkender Jammerbugts nøjagtige målinger fra miljøet ude i virkeligheden

poul-vejby-sørensen-2012

Af Poul Vejby-Sørensen, cand.agro., ekstern faglig rådgiver i Bæredygtigt Landbrug

I en norsk håndbog for fjeldvandrere kan man læse følgende fornuftige instruks: “I tilfælde af uoverensstemmelse mellem kortet og terrænet, anbefales det at følge terrænet.” Så vidt er fornuften ikke udviklet i kredse omkring Miljøministeriet i Danmark. Her undsiger man stadig terrænet (læs: målinger af virkeligheden) til fordel for kortet (læs: skrivebords-modelberegninger).

Jammerbugt Kommune havde med borgmester Mogens Gade (V) i spidsen konkluderet, at intet er mere troværdigt end virkeligheden, og derfor gav kommunen tilladelse til at bruge konkrete målinger i administrationen. Men det gode initiativ blev skudt ned i den danske miljøadministration.

De såkaldte eksperter i miljøadministrationen kan bedst lide skrivebords-modelberegninger, som de på forhånd kender resultatet af. Derimod føler de sig utrygge ved den fjerne virkelighed langt væk fra skrivebordene. Efter at Danmarks Naturfredningsforening, som heller ikke bryder sig om virkeligheden, indbragte Jammerbugts tilladelse for Miljø- og Fødevareklagenævnet, blev det – helt uden realitetsbehandling – gennem en kombination af beslutninger arrangeret sådan, at de nøjagtige målinger fra den virkelige verden ikke kunne erstatte de unøjagtige skrivebordsberegninger, som miljøadministrationen og åbenbart også Naturfredningsforeningen føler sig mere trygge ved.

En minister uden selvstændigt fokus og nogle slappe politikere lod sig køre endnu en tur rundt i manegen af skrivebordsgeneralerne i Miljøministeriet og hadprædikanterne i DN. For ingen kan vel tro, at modelberegninger er bedre end omfattende, præcise målinger? Norske fjeldvandrere behandles med større respekt og omtanke end danske borgere og virksomheder.

(Indlægget er også bragt i Nordjyske Stiftstidende 16. august 2017). 

Scroll to Top