Skyd ulven, inden det går helt galt

Ulven yngler i den danske skov, og Bæredygtigt Landbrugs holdning er klar: Vi har ikke plads til ulve i Danmark. Det handler om sikkerhed for både dyr og mennesker, understreger faglig konsulent Jørgen Evald Jensen.

jørgen-evald-jensen-nærbillede-grøn-baggrund-1000-px

Denne sommer havde igen ulven på dagsordenen i medierne, efter otte hvalpe blev set på Holstebro-egnen i starten af juli. Altså tog det kun fire år, før den første yngel var en realitet hos de fredede dyr. Det har nu ikke vakt overraskelse hos Bæredygtigt Landbrug.

”Det må ikke komme bag på nogen, at det skete så hurtigt. Selvfølgelig bliver ulvene flere og flere, når de ikke har naturlige fjender, masser af føde og der ikke sker nogen regulering af dem,” siger faglig konsulent Jørgen Evald Jensen med henvisning til jagtforbuddet.

Han understreger, at Bæredygtigt Landbrug er stærkt imod ulveflokke her til lands. Det er i høj grad begrundet i de danske naturforhold, som er helt anderledes end mange andre lande, hvor man kender til ulve.

”I Polen har man for eksempel store områder, hvor ulvene kan blive ved med at være vilde dyr. Og så længe ulven er vild og meget bange for mennesker, er den ufarlig. Men i Danmark har vi nogle meget mere begrænsede arealer, hvor ulvene vil blive vant til mennesker og ikke længere vil være bange for os, når vi heller ikke må jage dem. Derfor har vi også en større risiko for, at der sker ulykker,” siger Jørgen Evald Jensen.

Den risiko påpegede også DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi under Aarhus Universitet i et ulvenotat tilbage i 2013. Flere ordførere fra borgerlige partier på Christiansborg har i juli udtrykt ønske om at regulere ulven. Det komplicerede er, at ulven som fredet dyr fremgår af EU’s habitatdirektiv og altså ikke er Folketingets beslutning.

Andre lande har fået lov til at regulere nogle af deres ulve af sikkerhedshensyn. Men indtil videre har beskyttelsen i Danmark været begrænset. Jørgen Evald Jensen understreger, at ulvehegnene heller ikke beskytter tilfredsstillende nok, som flere ulveangreb mod får har vist. Ingen personer er foreløbig blevet angrebet i Danmark, men risikoen findes.
”Vi må håbe på en politisk løsning så snart som muligt, uden at der først er sket noget virkelig ulykkeligt for et menneske,” siger Jørgen Evald Jensen.

Af Morten Okkels, mok@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top