BL: Landbrugets kvælstof ikke skyld i forurening

Forslag om braklægning af dansk landbrug skyldes årtiers fejlagtige regulering - Bæredygtigt Landbrug har forlængst stævnet staten for vandplanerne og ser frem til internationale forskeres evaluering

flemming-fuglede-joergensen-1

De danske farvandes tilstand bliver ikke forbedret af skrappere kvælstofkrav til landbruget.

Det fastslår Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen, efter at professor Jørgen E. Olesen i Radioavisen har talt om nødvendigheden af at braklægge 10 % af dansk landbrug.

Unødvendig og enøjet fokus på kvælstof

”Der er en helt unødvendig og enøjet interesse for kvælstof i den danske måde at regulere på”, fortæller Flemming Fuglede Jørgensen.

”Heldigvis er en gruppe internationale forskere ved at sætte kritisk fokus på den danske regulering, der bygger på et alt for usikkert grundlag – og desuden forventer vi os meget af den stævning for statens vandplaner, som Bæredygtigt Landbrug sendte afsted allerede lillejuleaften 2016”, siger han.

Meldinger skaber usikkerhed og frustration – og truer hele erhvervet

BL-formanden er harm på sine landmandskollegers vegne. Ikke mindst fordi offentligt fremsatte krav om braklægning – både ved den i Radioavisen omtalte Hjarbæk Fjord og andre steder i landet – risikerer at forværre økonomien og forretningsgrundlaget i et i forvejen hårdt ramt erhverv:

”Ligesom man kan genere automobilbranchen alene ved at tale om priser og afgifter, kan man uden tvivl lukke dansk landbrug ved at diskutere, om jorden må dyrkes eller ej”, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Ingen braklægning uden klækkelig erstatning

”Hvis man vil fjerne dyrkningsretten, kan jeg garantere for, at det ikke kommer til at ske uden klækkelig erstatning. Her står Bæredygtigt Landbrug last og brast med vore medlemmer. I første omgang forlanger vi dog, at de danske lovgivere omgør årtiers fejlagtige regulering, når de forhåbentlig inden så længe får en begmand af de internationale forskere”, tilføjer BL-formanden.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top