BL-medlemmer opfordres til at deltage i debat om vandplaner

Agerskovgruppen er vært for møde om bl.a. de danske vandplaner – og her er det vigtigt at sende et klart signal til ministeren, lyder det fra BL-direktør Hans Aarestrup

moede-i-agerskov-med-esben-lunde-larsen

Tirsdag den 31. oktober 2017 kan blive et vendepunkt i miljøreguleringen af dansk landbrug.

Det håber i hvert fald Agerskovgruppen, som dén dato arrangerer debatmøde på Agerskov Kro. Her er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) inviteret til Sønderjylland for at holde et indlæg for de fremmødte landmænd – og forventningen er, at ministeren vil kommentere på den nylige internationale forsker-evaluering af de danske kvælstof-modeller.

Også i ministerens interesse

”Vi ved nu, at modellerne ikke holder, og at det faglige grundlag ikke er godt nok. Jeg går da i allerhøjeste grad ud fra, at en væsentlig del af ministerens tale og efterfølgende debat med de fremmødte kommer til at handle om det her. Det må han da også selv være interesseret i”, mener Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen.

Den sønderjyske landmands-ildsjæl finder naturligt nok, at bomben under de danske vandplaner er et vigtigt emne – men han er ikke spor overrasket over den internationale forskergruppes konklusioner:

Det var sådan, det begyndte…

”Jeg har netop siddet på traktoren og tænkt, at det var sådan, Agerskovgruppen så dagens lys tilbage i 2011: At grundlaget for vandplanerne ikke var i orden, og at Thorkild Fink og jeg konkluderede, at så kunne de lige så godt lukke dansk landbrug, hvis det var sådan, det skulle være. Men at vi ikke ville give op. Sådan har vi det stadigvæk – for det gælder hverdagen og fremtiden for tusindvis af landmænd”, fortæller Jens Peter Aggesen.

”Jeg er meget imponeret over Bæredygtigt Landbrug. Ikke bare er BL den væsentligste årsag til både randzonernes farvel og de nye gødningsnormer, foreningen har også været helt fremme i skoene, når det gælder kritikken af vandplanerne – her har Landbrug & Fødevarer haltet lidt bagefter”, tilføjer han.

Nu bør reguleringen bygges på faglighed

BL’s direktør Hans Aarestrup hæfter sig da også ved, at det er BL’s protester mod reguleringen, der har presset de danske myndigheder til at sætte den internationale evaluering i værk. BL’s påstande og argumenter – også i relation til stævningen for vandplanerne fra lillejuleaften 2016 – er nu blevet underbygget af de udenlandske specialister. De konkluderer bl.a., at der har været og stadig er et alt for ensidigt fokus på kvælstof i dansk landbrugs miljøregulering.

”Vi tror på, at denne internationale forsker-evaluering kan blive kronen på værket i kampen for at sikre os fornuftige rammevilkår i forhold til gødning. At reguleringen fremadrettet i højere grad bygger på faglighed”, siger Hans Aarestrup.

”Jeg håber, at rigtig mange af vores medlemmer dukker op i Agerskov. Det kan være et klart signal til ministeren om, at det her er vigtigt – og at vi sætter vores lid til, at han vil stå i spidsen for at gøre op med de mange nyttesløse krav til landbruget”, lyder det fra BL-direktøren.

Jørgen Evald holder også indlæg

Mødet på Agerskov Kro den 31. oktober finder sted fra kl. 14.30, og der afsluttes med pølsebord omkring kl. 18. Udover Esben Lunde Larsen taler også Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, seniorkonsulent Marie van Maarschalkerweerd fra Landbrug & Fødevarer samt formanden for Kolding Herreds Landbrugsforening, Hans Damgaard.

Tilmelding til mødet skal ske til LandboSyd på tlf. 74 36 50 00.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top