Det nytter at kæmpe for sin ret

Bæredygtigt Landbrug og foreningen Fair Spildevand havde en finger med i spillet, da Bjarne Vestergaard fra Mors fik trukket påbud om at rense sit spildevand tilbage

spildevand

En 29-årig landbrugsmedarbejder fra Mors sender i denne tid venlige tanker til såvel Bæredygtigt Landbrug som foreningen Fair Spildevand.

Bjarne Vestergaard styrer 150 hektar landbrugsjord på øen i Limfjorden. Hans største problem de seneste år har dog hverken været rammevilkår eller bøvlet høstvejr – men den langvarige kamp, han har ført mod kommunen hjemme fra privatmatriklen på Blåborgvej. En kamp, der nu heldigvis er vundet.

Giv aldrig op!

”Jeg har fået annulleret et kommunalt påbud om, at jeg skulle rense mit spildevand. Det har været en lang og sej kamp, og kommunen var ikke nemme at danse med. Men man skal aldrig give op. I sidste ende kan kampen vindes”, fortæller Bjarne Vestergaard.

Blev ved med at forlange beviser for forureningen

Påbuddet om at rense spildevandet kom tilbage i 2014.

Morsø Kommune mente, at septiktanken ved husmandsstedet i den lille by Karby var skyld i forurening af det lokale vandløb, Birkemose Bæk. Bjarne Vestergaard blev ved med at forlange beviser for forureningen.

Det var imidlertid først, da Fair Spildevand gik ind i sagen og pressede kommunen, at der kom skred i sagen. Foreningen går ind for et rent vandmiljø og bekæmper nyttesløse tvangs-kloakeringer i det åbne land.

En stor fan af både BL og Fair Spildevand

”Jeg havde læst om Fair Spildevand på Bæredygtigt Landbrugs facebookside og kontaktede foreningen. Det kan jeg også anbefale andre at gøre. Jeg er en stor fan af det arbejde, både BL og Fair Spildevand gør. Næsten dagligt opfordrer jeg folk i og omkring landbruget til at melde sig ind i de to foreninger”, fortæller Bjarne Vestergaard.

Op til kommunerne at dokumentere udslip

Landmand Peter Kiær fra Haslev på Sjælland sidder i bestyrelsen i såvel Bæredygtigt Landbrug som Fair Spildevand. Han understreger, at kommunerne skal dokumentere eventuelle forureninger – og at det ikke er op til den enkelte husejer eller landmand at løfte bevisbyrden:

”I dette tilfælde pressede vi kommunen til at foretage en sporanalyse, der viste, at der slet ingen forurening er fra Bjarnes spildevand. Vandet fra septiktanken når simpelthen aldrig ud til vandløbet. Derefter har kommunen meddelt ham, at den pågældende spildevandsafledning ikke længere vurderes at bidrage til forureningen af Birkemose Bæk”, siger Peter Kiær.

Påbud kan koste dyrt

Han mener, at man bør melde sig ind i foreningen Fair Spildevand, hvis man står med et spildevandspåbud hængende over hovedet:

”Det kan snildt koste op til 80.000 kr. at efterkomme et påbud som det, der nu er trukket tilbage. Det er en voldsom ting og en stor udgift for borgeren, som umiddelbart står helt alene mod systemet. Men det her viser, at hvis man går i dybden og går i haserne på kommunen i relation til disse grundløse påbud, nytter det at kæmpe. Især hvis man gør det i foreninger, hvor folk står sammen om kampen. Vi håber, at andre kommuner nu følger Morsøs eksempel”, lyder det fra Peter Kiær.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top