Landmænd retter hård kritik mod COWI

Har landbruget virkelig skyld for, hvad der sker på Nørrebro, spørger Bæredygtigt Landbrug. Foreningen kritiserer konsulenters blåstempling af indberetninger om grundvand

hans3

COWI har svigtet sin opgave totalt i forsøget på at vurdere den danske stats indberetninger om nitratindholdet i dansk grundvand. Det mener Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug (BL), der kritiserer rådgivningsfirmaet for at blåstemple åbenlyse fejl:

”Målepunkterne skal være under landbrugsjord – alligevel har man målt i adskillige byområder, eksempelvis både under Bispebjerg Hospital og Nørrebro Bycenter. Det er grotesk, at det kunne ske i årevis – og horribelt, at COWI ikke efterfølgende opdager fejlen”, fortæller BL’s direktør, Hans Aarestrup.

Definitioner ændret med tilbagevirkende kraft…

”Det bliver ikke bedre af, at COWI i den seneste udgave af rapporten – fordi BL i høringsfasen har gjort opmærksom på fejlen – forsøger at ændre på selve definitionerne for nitratmålinger. Mage til talentløst og indspist konsulentarbejde skal man lede længe efter”, tilføjer direktøren.

EU-kommissionen havde den forkerte opfattelse

Hans Aarestrup gør opmærksom på, at man undervejs i forløbet forgæves har forsøgt at gøre miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen opmærksom på brøleren:

”Vi må endnu engang understrege: Vi landmænd har ikke opfundet denne problemstilling. Hele balladen om de danske indberetninger skyldes en melding fra EU-Kommissionen, der udtalte, at 20 % af dansk grundvand havde for høje nitrat-koncentrationer. En udmelding, som samtlige eksperter på området har kaldt en kæmpe overdrivelse”, lyder det fra BL’s direktør.

Se Bæredygtigt Landbrugs fulde høringssvar til udkastet til COWI-rapporten HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top