BL-formand: Politisk embedsværk fusker igen

Flemming Fuglede Jørgensen mener, at skandalen omkring grundvandsrapporten bør få konsekvenser for de involverede embedsmænd og COWI. Han kræver et åbent samråd om sagen

esben-og-flemming

Formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, mener, at afsløringerne af, at COWI-rapporten var lavet med ført hånd fra topembedsmænd i Miljø- og Fødevareministeriet bekræfter, at BL har ret i sin kritik af embedsværket.

”Det er det, jeg har sagt igen og igen: Embedsmændene fører deres egen politik udenom Folketinget. Det her må medføre, at de ansvarlige bliver stillet til ansvar”, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Mod ministerens ønske

”Vi kan se, at topembedsmændene mod ministerens ønske har lavet en rapport, der ikke var uafhængig. De har holdt hånden over sig selv, mens samfundet bliver ramt og her mest af alt landbruget”, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Utroligt at det er nødvendigt med aktindsigt

Det er gennem Bæredygtigt Landbrugs aktindsigt, at det er kommet til offentlighedens kendskab, at COWI lavede rapporten med ført hånd.

”Miljø- og fødevareministeren har personligt lovet mig fuld åbenhed om alle tal. Alligevel må vi søge om aktindsigt i tusindvis af sider for at få dette frem”, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Han mener, at konsekvensen må være, at de øverste embedsmænd i ministeriet tager ansvaret for, at de lavede en rapport i modstrid med det, ministeren bad om.

Har betydet for hård regulering af landbruget

”Indberetningerne til EU indgår i vandplanerne og har betydet hårdere regulering af landbruget i Danmark. Derfor var det utroligt vigtigt, at rapporten var uafhængig. Det har embedsmændene stukket en kæp i hjulet på”, siger formanden.

Han mener også, at COWI’s rolle i sagen er så betændt, at myndighederne bør overveje, om konsulentfirmaet har diskvalificeret sig selv fremover.

”Hvordan kan man bruge COWI til at lave rapporterne for myndighederne på landbrugsområdet fremover? Ingen kan have tillid til dem. Det er jo tydeligt, at de helt bevidst har ladet myndighederne rense sig selv. De vidste jo godt, at rapporten skulle være uafhængig”, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Skeptisk da COWI blev udvalgt

Allerede da COWI blev udvalgt, var han meget skeptisk.

”Vi sagde, at det ikke burde være et firma, der i forvejen laver meget for myndighederne og dermed er økonomisk afhængig af at lave rapporter for ministerierne. Nu ser vi resultatet af, at man gjorde det”, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Rapporten har været til behandling i Miljø- og Fødevareudvalget ved en lukket teknisk gennemgang. Dér blev rapporten ikke godkendt, og der er lagt op til en ny gennemgang. Her mener Flemming Fuglede Jørgensen, at offentligheden skal have adgang.

”Det må simpelthen være et krav, at det er et åbent samråd eller lignende, så alle kan se, hvad der foregår. Vi kan ikke leve med, at det åbenlyse fusk skal skjules bag lukkede døre”, siger han.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top