Bonnesen: Ordentlige rammevilkår skal sikre produktion af gode råvarer

Venstres miljø- og fødevareordfører hylder det danske fødevare-eksporteventyr. Nu skal de mange danske arbejdspladser i hele fødevaresektoren sikres, lyder det

christiansborg-i-fuld-figur1000

Af Erling Bonnesen, MF (V), miljø- og fødevareordfører, Folketinget

Eksporten af danske fødevarer ser ud til at sætte ny rekord i 2017 og nå op på hele 163 mia. kr. Det er fantastisk flot og en stigning på 32,5 % over de seneste 10 år.

Den store fødevareeksport bidrager godt til at finansiere vores danske velfærdssamfund. Det sætter en tyk streg under, at vi ikke kan undvære den danske fødevaresektor, dansk landbrug som fødevareproducent og de danske fødevarevirksomheder, der sikrer fortsat produktudvikling, så vi fra Danmark kan tilbyde en bred vifte af forskellige fødevarer.

Alle danske fødevarer er gode fødevarer

Det gælder helt almindelige, konventionelle fødevarer, som udgør langt det meste af produktionen, godt suppleret af økologi og mange forskellige specialprodukter og nicheprodukter. Alt sammen gode, danske fødevarer, der overholder de høje danske krav til fødevaresikkerhed og fødevarekvalitet.

Vi har i Danmark i mange år været kendt for at eksportere bacon til englænderne og ost og pølse til tyskerne. Den position har vi bevaret, i nogen grad styrket, og størstedelen af dansk fødevareeksport går stadig til Europa.

En del af forklaringen på den nye danske eksportrekord skal dog findes i ændrede eksportmarkeder. I 2016 var der eksport til 211 forskellige lande/landområder. Det er flere end de 193 lande, som FN anerkender som officielle lande. En femtedel af al dansk eksport går nu til Asien, og særligt kinesere og japanere er vilde med danske fødevarer. Eksempelvis fik Danmark, som det første land i verden på grundlag af vores høje danske fødevaresikkerhed og kvalitet, tilladelse til at sælge pølser og salami til de mange kinesere.

Ikke kun ost, lurpak og danish bacon

En del af forklaringen på det danske eksporteventyr skal findes i stigningen i værdien af danske fødevarer og succes med nye eksportprodukter. Ost tegner sig stadig for over 50 % af danske mejeriers eksport, og osteeksporten steg hele 16 % fra 2016-2017 målt i værdi. Det er en flot stigning, og mælkepulver er steget endnu mere med hele 22 % fra 2016-2017.

Et andet produkt i dansk landbrugs- og fødevareeksport er kartoffelmel. Med baggrund i viden, teknologi og udvikling eksporteres der nu mere og mere kartoffelstivelse fra Danmark til Asien, hvor kartoffelstivelsen i stor stil bruges i de enorme mængder nudler, som de mange asiater har som en fast del af deres kost.

Det stopper ikke her

Dansk landbrugs- og fødevareeksport sætter ny rekord og er et eventyr. Det fortjener et tillykke og hurra.

Udviklingen forventes at fortsætte, hvis vi forstår at følge op på potentialet. Og det vil vi. Frem mod 2030 bliver vi en milliard flere mennesker på kloden, og flere mennesker bevæger sig fra fattigdom til middelklasse. Det betyder øget efterspørgsel på fødevarer med høj sikkerhed, kvalitet og bæredygtighed.

Det kan dansk landbrug og fødevaresektor levere. Derfor skal vi sikre rammevilkår, der sikrer, at landmændene får mulighed for at producere råvarerne. Det sikrer også mange danske arbejdspladser i hele fødevaresektoren og valutaindtægter til statskassen til medfinansiering af velfærdssamfundet.

(Erling Bonnesen har sendt indlægget til Bæredygtigt Landbrug med henblik på offentliggørelse på BL’s hjemmeside).

Scroll to Top