En opposition, flere visioner

Politik bliver ofte analyseret efter skabelonen "de røde mod de blå". Men somme tider ligger det vigtigste snit et andet sted. Et godt eksempel kom til fredagens træf mellem fødevare- og landbrugsjournalister og en række relevante ordførere. De borgerlige Erling Bonnesen (V), Lise Bech (DF) og Carsten Bach (LA) var internt enige om meget undervejs.

moede-paa-chrborg

Der var stor forskel på svarene fra socialdemokrat Simon Kollerup og Christian Poll fra Alternativet, da de blev bedt om at fortælle medlemmer af Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister om deres vision for dansk landbrug i 2050.

“Først skal vi jo konstatere, at vi HAR et dansk landbrug i 2050 stadigvæk – og ja, det har vi! Forhåbentlig har vi også et mangfoldigt landbrug, hvor der både er plads til de store og de små, til konventionelle og økologer. Måske har vi en helt ny gren af økologi eller af landbrug,” sagde Simon Kollerup, der er fødevareordfører.

Christian Polls vision var en anden. Der skulle i hvert fald ikke være mangfoldighed i 2050, hvad angår frit valg af dyrkningsmetode:

“I 2050 har vi selvfølgelig været giftfri i en ti års tid, til glæde for mennesker, der har et bedre liv, også ude på landet. De kan være involveret i nicheproduktioner som insekter og produktion af tang. Eller danske proteinafgrøder, som er blevet helt centralt i 2050, fordi vi selvfølgelig er holdt op med at importere soja,” sagde Alternativets fødevareordfører. 

Begge ordførere var selvfølgelig enige om, at der må være sket væsentlige udviklinger i 2050. De havde dog forskelligt fokus på ændringernes karakter. Kollerup hæftede sig ved anderledes teknologi til den tid, hvor for eksempel dronernes rolle bliver foldet ud. Poll hæftede sig ved, at mennesker vil tænke anderledes i 2050.

“Nogle borgere ønsker stadig bare at hente eller købe deres varer på traditionel vis. Mens andre har fundet den store glæde, det er at bruge en dag eller nogle timer om ugen på at være med ude i landbruget,” forudså Poll.

Det var med andre ord centralt for Alternativet at få flere hænder ud i produktionen. Derimod hæftede socialdemokraten sig mere ved en anden mulighed for ejerformer i fremtidens landbrug:

“Jeg tror, vi vil se nogle store enheder ejet på en anden måde end i dag. Det kunne være af pensionskasser eller andre kapitalstærke investorer. Det vil være godt at have en del af landbruget, der er ejet på den måde, fordi du så har en anden tyngde til at stå imod i kriser,” sagde Simon Kollerup.

Idealerne lader til at ligge et stykke fra hinanden. Men selvfølgelig: En ting er idealerne; en anden sag er den konkrete politik på Christiansborg.

Det hører med til historien, at der også på mødet var nogle brudflader, hvor Socialdemokratiet og Alternativet stod mere samlet mod regeringen og Dansk Folkeparti på den anden side. Især når diskussionen var mere konkret 2017-politisk end 2050-idealistisk. For eksempel understregede Kollerup, at regeringen også efter Socialdemokratiets mening gør fejl i at nedprioritere økologi. Så trods alt er der stadig et vist fælles fodslag i oppositionens rækker.

Af Morten Okkels, mok@baeredygtigtlandbrug.dk 

Scroll to Top