Atter et iscenesat angreb på landbruget

Den nye "ballade" om Landbrugspakken er ikke flatterende for hverken de medvirkende forskere, de overivrige politikere, de grønne kratluskere eller de mikrofon-holdende medier

marksprøjte

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Det angreb, vi oplevede på Landbrugspakken i sidste weekend, var iscenesat efter en ofte prøvet drejebog med finansiering, forsker, medier og politikere på sædvanlige pladser.

Det aktuelle forløb var helt efter bogen: Finansieret af Danmarks Naturfredningsforening udtaler en såkaldt forsker, ph.d. Bjørn Molt Petersen, bosiddende i en kælder i Aarhus, kritik af Landbrugspakken.

Hele medieverdenen på spring

Det sker fredag sidst på dagen. Hele medieverdenen står på spring med Berlingske i front, og hele weekenden over kører aviser, radio og tv for fulde drøn med forskerens åbenbaringer. Her argumenteres for, at ny viden og en ny udregning har fundet fejl ved Landbrugspakken, der straks må stoppes. De sædvanlige forsker-medløbere Kaj Sand Jensen og Jens Borum bakker op med floskler. Man græmmes.

Politikere med den nyradikale Ida Auken og Enhedslistens Maria Reumert Gjerding i spidsen udtaler sig skråsikkert om alle de uhyrligheder, der vil regne ned over miljøet, hvis ikke landbruget straks holder op med at gøde efter Landbrugspakkens normer. Københavner-politikerne muntrer sig i projektørlyset. De vil gøre alt for at komme på en tv-skærm.

Hvad med landbruget og de store forsknings-institutioner?

At forskeren er finansieret af grønne foreninger – i sidste uge var det Danmarks Naturfredningsforening – bagatelliseres, mens det fremhæves og kritiseres, at Aarhus Universitet får offentlige forskningsmidler. Der er stort set ingen fra landbruget, der kommer til orde. Pressemeddelelser og andre informationer fra landbruget overhøres. De store forsknings-institutioner høres blot sporadisk.

Konklusionen af Landbrugspakke-balladen er: Journalisterne har fået solgt aviser. Politikerne har profileret sig selv, og Naturfredningsforeningen kan måske få et par medlemmer mere. Der er sået en tvivl. Der er intet reelt indhold i hele dette mediecirkus – en lille skæv vinkel eller et minimalt problem blæses op weekenden over. Siden er der tavshed, hvis det da ikke fører til en folketingshøring eller en ministerstorm som i sidste uge. Også sidste uges ”forsker” kunne ganske let afvises med faktuel, reel viden, som det selvfølgelig skete i de seriøse landbrugsaviser.

Usagligt og usmageligt

Tilbage står, at der igen er ballade om Landbrugspakken. Dryp for dryp undermineres tilliden til pakken usagligt og usmageligt. Og det fortsætter.

Det er farligt i det lange løb. Det huskes kun, at pakken giver ballade. Kritikerne af pakken kan tåle at tabe gang på gang. Det kan pakkens tilhængere ikke. Derfor skal vi mobilisere det faglige skyts hver gang. Det vil vi i Bæredygtigt Landbrug blive ved med.

Men ærligt talt – det er ikke flatterende hverken for de medvirkende forskere, de overivrige politikere, de grønne kratluskere eller de mikrofonholdende medier.

Demokratiet bløder.

(Indlægget har også været bragt på bl.a. www.maskinbladet.dk – du kan læse det HER).

Scroll to Top