“Jeg afleverer ingen udpint jord til mine børn”

Jo, jeg har fattet det med økologien, jeg tilfører nemlig de næringsstoffer, planterne har brug for, så de har et bedre immunforsvar mod sygdomme og skadedyr - skriver Knud Jeppesen

byg

Af moderne landmand Knud Jeppesen, Tørringvej 30, Jelling

Svar på læserbrevet ”Så fat det dog” i Jysk Fynske Medier forleden:

Jo, jeg har fattet det med økologien. Derfor producerer jeg stadig sunde fødevarer efter den sidste nye viden.

Skræmmebilleder uden fagligt belæg

Dine mange udokumenterede påstande er dem, der hver gang bruges som skræmmebilleder, fordi der ikke er fagligt belæg for dine øko-tanker. Fint, at du nævner, at øko-salgsafgrøder har givet større overskud, men det er jo, fordi der gives offentlige tilskud, som vi alle er med til at betale. Fordi man politisk har bestemt det.

Lad nu forbrugerne betale den reelle pris. Hver gang prisen stiger, er der flere, der lægger om som nu, og så vil prisen falde igen. Der er allerede kommet et fald på øko-grise. Det så vi også for både 5 og 10 år siden.

Gennemtestede plantebeskyttelsesmidler

Alle de plantebeskyttelsesmidler, vi bruger, er gennemtestede, så de går ikke i grundvandet. De, der er fundet i grundvandet, er gamle jordmidler til total ukrudtsbekæmpelse, der tidligere blev brugt i hele samfundet.

Du skal bruge dobbelt så meget areal til at dyrke de samme fødevarer = mindre plads til natur. Bierne lever mindst lige så godt på de sunde og næringsrige og mange flere planter, som vi laver. Vrøvl, at øko er højtforædlet, det er planter, der kun tilføres halvdelen af de næringsstoffer, de har behov for, ikke friholdes for svampesygdomme.

Når du ikke vaccinerer planterne mod svampe (mug, skurv), vil du miste store udbytter, endda hele afgrøden nogle år (gulrust i rug og hvede). Op til 40 % af øko-æbler får skurv, vil du spise dem? Stort madspild. Derved risiko for toksiner, der er kræftfremkaldende. Du har større CO2-udledning pr. kg fødevare.

Planter kan ikke kun leve af vand og tro

Min tilfredshed består i, at jeg ikke afleverer en udpint jord til mine børn. Jeg tilfører de næringsstoffer, planterne har brug for, så de har et bedre immunforsvar mod sygdomme og skadedyr. Når nu øko-marker mangler næringsstoffer, selvom mange jo får helt lovligt gylle fra vi andre, så er det da helt tåbeligt at begynde at eksportere fødevarer ud af landet. Planter kan stadig ikke leve kun af vand og tro, heller ikke øko.

Hvad med slammet fra rensningsanlæggene?

Og husk, at 95 % af den dyrkbare jord stadig drives af moderne landmænd, der sælger fødevarer til lande med de skrappeste krav til fødevaresikkerhed i verden.

Hvis nu de 500.000 ton slam, der kommer fra rensningsanlæggene, var fri for tungmetaller og fremmede stoffer, så har du jo gode næringsstoffer til dine øko-marker. Vil du og andre kæmpe for, at det kan lade sig gøre?

(Indlægget har også været bragt i Jysk Fynske Medier).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top