Økologi er langt fra økonomisk bæredygtigt

Økologiske varer koster langt mere at fremstille, end de politisk korrekte vil indrømme - og betale, lyder det fra Anders Stenild

tina-mark-og-penge

Af Anders Stenild, ”Julianeholm”, medlem af Bæredygtigt Landbrug, Hvorupgaardvej 100, 9400 Nørresundby

Danmarks Naturfredningsforenings (DN) gods ”Skovsgaard” på Langeland er en underskudsforretning i en størrelsesorden, som de fleste medlemmer af DN ikke forestiller sig.

”Skovsgaard” blev skænket til DN i 1979 med tilhørende 389 hektar, og hele godset var stort set gældfrit.

Godset ”Skovsgaard” har de sidste 8 år kørt med et dundrende underskud.

Det gældfrie gods har givet et underskud på i alt 2.000.000 kroner fra 2008 til 2016.

Et dyrt koncept…

Hvis vi belastede godset ”Skovsgaard” med samme gæld som et gennemsnitligt dansk landbrug er belastet med nemlig 143.000 kroner pr. dyrket hektar, så ville afdrags- og rentebelastningen udgøre ca. 2,5 millioner kroner pr. år.

Altså, hvis det økologikoncept, som DN og andre på den politiske venstrefløj så naivt foreslår, og Skovsgaard Gods havde samme økonomiske betingelser som alle andre landbrug i Danmark, ville underskuddet på godset ikke kun have været på 2 millioner kroner men hele 22 millioner kroner i perioden 2008 til 2016.

Godset ”Skovsgaard” overlever kun, fordi DN har fået godset overdraget uden gæld. ”Skovsgaard” har haft en lejeindtægt på omkring 3,8 millioner kroner og modtaget 8,8 millioner kroner fra fonde og uvidende donorer over denne 8-årige periode, hvor DN og især Ella Maria Bischoff-Larsen næsten ikke har kunnet fuldføre en sætning, uden at ordet økologi indgår i den.

Gad vide, om medlemmerne i DN er bekendt med, hvor langt fra at være økonomisk bæredygtigt det økologiske koncept i virkeligheden er.

Masser af eksempler

Lad mig nævne tre andre kendte eksempler på, hvor galt det står til i virkelighedens verden.

Godset ”Knuthenlund” som ligger på noget af Danmarks mest frugtbare jord på Lolland, er sat under administration og til salg, på grund af det fejlslagne økologiske og biodynamiske eksperiment, som Real Dania og andre økologisk troende har sat midler i. Økonomien kan simpelthen ikke løbe rundt, trods der også her er tilført mange millioner fra bl.a. Real Dania-fonden, fordi godset jo ligesom alle andre danske landbrug skal betale renter og afdrag på gælden.

Godsejer Svend Brodersen på ”Gram ”Gods, der er landskendt fra DR’s udsendelser ”Godsejerne”, sendt i foråret 2017, har set sig nødsaget til at overlade 50 procent af aktierne i godset til Norske Rema 1000 grundet anstrengt økonomi.

”Stenalt” gods ved Allingåbro på Djursland drives også økologisk med produktion af økologisk gedemælk.

Godsejeren vil ikke oplyse om økonomien i godsets økologiske landbrugsdrift, men det behøver hun heller ikke, fordi en formue på ¾ milliard fra Åge V. Jensens formue opsuger underskuddet.

Løgne og fortielser om fakta

Det er eksempler på, at økologiske varer koster langt mere at fremstille, end meningsdannerne i DN, de venstreorienterede politikere og Coop vil indrømme og betale.

Og husk så, at økologi er begunstiget af garanteret højprisafsætning til offentlige køkkener, samtidig med at de får store oplægningstilskud, ekstra tilskud og driftsmæssige fordele.

Økologi beror på et hav af løgne og fortielser om fakta!

(Indlægget har også været bragt i bl.a. Nordjyske).

Scroll to Top