COOP-chef med hang til ”giftfri” mad stiller op til debat

Fremtidens fødevarer er til diskussion, når bl.a. Dansk Planteværn inviterer indenfor på Ryegaard Gods på Sjælland onsdag den 9. maj

byg

Hvad skal vi spise de kommende år, og hvordan skal fødevarerne produceres?

De spørgsmål er til debat, når Dansk Planteværn, COOP, DI Fødevarer samt Verdens Bedste Fødevarer inviterer til møde på det sjællandske gods Ryegaard onsdag den 9. maj.

Bølgerne går som bekendt ofte højt, når det gælder diskussionen om for eller imod pesticider, med eller uden kød og meget mere.

Derfor er ”Fremtidens mad” emnet den 9. maj, hvor alle er velkomne til at komme og høre, hvilke løsninger forskellige interessenter arbejder med. Der er – udover at høre og deltage i debatten – ligeledes mulighed for at tage en rundtur på Ryegaard Gods og opleve Dansk Planteværns forsøg til fremme af biodiversiteten. Og på pladsen kan man møde Teknologisk Institut og andre, som har taget de første skridt til fremtidens fødevarer.

Ikke en jagt efter uenighederne

Verbale slåskampe om fremtidens madproduktion kan være god underholdning. Det så man i efteråret, da COOP’s medlemsblad Samvirke kom i modvind takket være en forsidehistorie om pesticider, der for alvor satte sindene i kog. Også de nye kødlignende produkter, der i denne tid kommer på supermarkedernes hylder, har skabt en vældig debat.

”Når man kender debattørerne, ved man, at der gemmer sig mange nuancer bag de holdninger, der i debatindlæg og artikler ofte bliver forsimplet til ”for eller imod”. Derfor har vi inviteret nogle af parterne i de nævnte diskussioner til en debat, hvor vi ikke er på jagt efter uenighederne. I stedet leder vi efter fælles grund og en fremtidig fødevareproduktion, vi kan blive enige om”, siger Felix Stark, talsmand for medarrangøren, foreningen Verdens Bedste Fødevarer.

Første del handler om fremtidens mad – med og uden kød. Her fortæller Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer, om globale trends i forbrug af både animalske og plantebaserede produkter, og danske virksomheders bidrag til det. Kristian Kornerup, adm. direktør i Stryhns, fortæller om forbrugernes kødlyst – eller mangel på samme, mens Rune-Christoffer Dragsdahl, formand i Dansk Vegetarisk Forening, fortæller om udviklingen i antallet af vegetarer, veganere og flexitarer og deres købelyst.

For eller imod pesticider?

I anden del er emnet fremtidens mad – med eller uden pesticider. På scenen er:

Johan Scheel, indehaver af Ryegaard Gods, der drives med både konventionel og økologisk drift. Hør om fordele og ulemper ved begge driftsformer.

Niels Bjerre, Agricultural Affairs Manager i Bayer Nordic, der taler om fremtidens behov for nye økologiske og konventionelle planteværnsmetoder.

Thomas Roland, CSR-chef i COOP, der sætter ord på det, han har kaldt forbrugernes ønske om ”giftfri” mad og det, der skal til for at vinde forbrugernes hjerter. En formulering, han nok kommer til at stå til ansvar for overfor de tilstedeværende landmænd, som i manges tilfælde bruger moderne planteværnsmidler netop i bestræbelserne på at sikre omverdenen både sikre og sunde fødevarer…

Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver fra Danmarks Naturfredningsforening, der giver sit bud på naturens ønsker til fremtidens afgrødebeskyttelse.

Moderator er Frederik Thalbitzer, formand for Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister.

Tilmelding er nødvendig

Arrangementet den 9. maj er åbent for alle interesserede, men tilmelding er nødvendig. Der arrangeres også buskørsel til debatmødet til og fra København, hvis nogen skulle have lyst til det. Du kan læse programmet for dagen samt tilmelde dig HER.

En af Bæredygtigt Landbrugs journalister besøgte i øvrigt forleden Ryegaard Gods – hvor det omtalte debatmøde bliver afviklet. Artiklen, der kom ud af det besøg, kan du læse HER – og HER er der link til et videoindslag fra besøget på Dansk Planteværns testarealer.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top