Lokalpolitiker til kamp mod nordjysk pesticidforbud

Landmænd skal naturligvis have lov at benytte moderne planteværnsmidler, der aldrig ender i grundvandet, lyder det fra Daniel Borup Jakobsen (V), byrådsmedlem i Aalborg

marksprøjte-foto-hardi.dk

Byrådsmedlem i Aalborg Kommune, Daniel Borup Jakobsen (V), sætter spørgsmålstegn ved, at lokale landmænd forbydes at benytte godkendte og ufarlige planteværnsmidler.

Han er derfor klar til at se på den indsatsplan, der flere steder omkring Nordjyllands hovedstad forhindrer landbruget i at bruge midlerne.

”Miljøministeriet har konkluderet, at denne type skånsomme pesticider ikke er til fare for grundvandet, da de nedbrydes i de øvre jordlag. Vi skal naturligvis ikke tillade brugen af dem lige rundt om vandboringerne, men man er med denne plan gået for langt ved at inkludere så store områder, hvor forbuddet alligevel ikke har nogen nytte”, lyder det fra Daniel Borup Jakobsen.

Bæredygtigt Landbrug bidrager med faktuel viden

Han har fået interesse for sagen, efter at interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug har bidraget med fakta om den nordjyske indsatsplan.

Bæredygtigt Landbrug finder det både usagligt, ufagligt og uretfærdigt, at nuværende landmænd skal bøde for fortidens synder: De for længst forbudte stoffer, der ikke længere bruges, og som der ind imellem findes bittesmå og ubetydelige rester af i grundvandet. I hele Aalborg Kommune er der ifølge målinger kun gjort ét eneste fund af moderne pesticider i drikkevandet, og dette ene målingsresultat er tydeligvis en fejl (fordi glyphosat aldrig ender i 70 meters dybde, og fordi stoffet ikke er målt hverken før eller efter det enlige udslag).

Ingen fare for det nordjyske drikkevand

Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, er glad for, at Daniel Borup Jakobsen nu tager sagen op:

”Jo mere faktuel viden vi kan få ind i byrådssalen, jo mere kvalificerede beslutninger bliver der truffet”, siger Jørgen Evald Jensen.

”Det sker desværre rigtig mange steder, at man træffer beslutninger på baggrund af følelser og ikke faktuel viden. Det er også – skal jeg gerne medgive – kompliceret stof. Derfor bidrager vi gerne med viden, hvor vi kan. Og vi kan påvise, at moderne planteværnsmidler ikke udgør nogen fare for hverken nordjysk eller dansk drikkevand i øvrigt”, tilføjer den faglige direktør.

Umuligt at blive økolog efterfølgende

Daniel Borup Jakobsen er godt klar over, at det kan blive en udfordring at overbevise især Enhedslistens rådmand på området om, at man skal tale landbrugernes sag. Men Venstre-politikeren har en trumf i ærmet:

”Jeg har læst, at et sådant pesticidforbud også står i vejen for økotilskud – og dét må da være et argument, der kan få venstrefløjen i tale, hvis vi via sådan en indsatsplan forhindrer flere i at blive økologer”, lyder det fra Daniel Borup Jakobsen.

Han henviser til en artikel i Landbrugsavisen, der forleden dokumenterede, at landmænd, som får forbud mod at bruge sprøjtemidler, ikke kan blive økologer på linje med andre landmænd. Ved at få et påbud er man således afskåret fra at få økotilskud – fordi EU-regler kræver, at omlægning fra konventionelt til økologisk landbrug skal bygge på frivillige tiltag, hvis det skal udløse støtte – og ikke eksempelvis pesticidforbud i forbindelse med kommunale indsatsplaner.

Svært ved at se logikken

”Det er mit indtryk, at den plan, der er sat i værk her i Aalborg Kommune, rammer helt uskyldige og dygtige landmænd. Og når det så ikke engang har en miljømæssig fordel, har jeg svært ved at se logikken i at opretholde indsatsplanen. Selvfølgelig skal de lokale landmænd have lov til at bruge moderne og skånsomme planteværnsmidler, når det ikke går ud over drikkevandet”, mener Daniel Borup Jakobsen.

Den omtalte artikel fra Landbrugsavisen kan du læse HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top