Følelser skal ikke regulere landbruget

Husk at tilmelde dig næste mandags konference på Bygholm Landbrugsskole, lyder opfordringen fra landmand Bo Ritterbusch i dette indlæg om målrettet regulering

vandløb-mod-recipient

Af Bo Ritterbusch, landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug, Korupvej 10, 9560 Hadsund

Hvordan bør vi i fremtiden regulere dansk landbrug?

Det er der meget debat om for tiden. I grunden finder jeg det meget let at besvare. Al regulering bør naturligvis kun finde sted på baggrund af valide målinger taget ude i virkeligheden. Det er det eneste logiske svar. Hvem ellers vil reguleres, kontrolleres og sanktioneres på baggrund af andet end faktiske målinger? Ingen ønsker at blive sanktioneret på baggrund af følelser, tvivlsomme modelberegninger og folkestemninger.

Vandmiljøområdet umuligt at overskue

Når jeg som landmand udøver mit hverv, skal jeg naturligvis gøre det med respekt for det omkringliggende samfund og med behørigt hensyn til vores fælles natur. Jeg ønsker ikke at ødelægge noget. Jeg ønsker at gøre det indenfor nogle helt klare og gennemsigtige rammer. Er der målinger, der viser, at jeg træder ved siden af, må jeg rette ind. Viser målinger, at jeg kan mit kram og holder mig indenfor rammerne, vil jeg have lov at være i fred.

Situationen på vandmiljøområdet de seneste 30 år har mildt sagt ladet meget tilbage at ønske, eller rettere sagt: Målinger har der i den grad manglet. Ligeledes har de klare og gennemsigtige rammer været fuldstændigt umulige at finde. Målsætninger, grænser og normer er blevet ændret, sat op og ned i et væk. Ingen kan overskue det længere.

Tilstanden kan bedst sammenlignes med retsløse tilstande på en vej i Østeuropa. En vej uden skiltning af hastighedsgrænse, hvor det er det stedlige eksemplar af embedsstandens lange arm, der ud fra humør og mavefornemmelse kræver dummebøder ind. Vel at mærke uden den mindste form for dokumentation for, hvilken grænse der er overtrådt. Og jo, selvfølgelig uden klage- eller ankemulighed.

Ingen regulering uden målinger

Det burde være ligetil. Kigger vi bare et stenkast mod syd i Slesvig-Holsten, kan de selvfølgelig godt finde ud af at lave målinger i vandmiljøet. Vel at mærke målinger, som EU kræver, at vi skal tage for at kende vores vandkvalitet ude i vandløbene! Det er logisk indrettet. Det er gennemsigtigt. Ingen dernede bliver reguleret, medmindre målinger viser, at de landmænd gør noget forkert. Gør man noget forkert, bliver der rettet ind.

Hvis det, i landet hvor ”ordnung muss sein” hersker, er lovmedholdeligt. Hvis det på samme tid opfylder kravene fra EU. Hvis det sikrer den tyske landmands retsstilling, så ingen dømmes på andet end faktuelle beviser. Hvorfor er det så, at vi ikke forlanger at få det samme system her i Danmark?

Forholdene på dette område de seneste mange år er simpelthen ikke en retsstat værdig.

Nu bør vi stå sammen

Et samlet landbrug har besøgt myndighederne i Slesvig-Holsten. Det har medført, at man afholder et fælles stormøde på Bygholm Landbrugsskole på mandag den 14. maj. Her er der rig mulighed for at blive klogere på, hvor simpelt, logisk og nøjagtigt man opfylder EU’s krav syd for grænsen.

Det møde vil jeg deltage i. Det bør du også gøre. Det er på høje tid, vi står sammen i en stor samlet flok og kræver forhold, som en retsstat kan være bekendt.

Mød op, tag kollegaen med!

(Indlægget har også været bragt i flere medier. Det møde på Bygholm Landbrugsskole i Horsens, der omtales, kan du tilmelde dig via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top