Jakob Ellemann-Jensen på Folkemødet: Jeg vil ikke banke mig nagelfast på noget, jeg ikke er oplyst om

Bæredygtigt Landbrug var med, da den nyvalgte præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, inviterede den nye miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til debat på Folkemødet. Flere aktuelle miljø- og landbrugstemaer kom på bane under debatten

reumert-og-ellemann-2

Maria Reumert Gjerding – ny præsident for Danmarks Naturfredningsforening – startede lige på og hårdt til en debat hos DN på Folkemødet.

Hun spurgte den nye miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), hvad han ønsker at opnå, når han vil sløjfe flere af de etablerede naturbeskyttelsesområder.

”Vi skal sikre de RIGTIGE levesteder. Vi skal passe på, hvad vi gør, og hvad vi siger. Den politiske opposition sagde for nylig, at vi skal have mere skov for at beskytte haren. Men som jæger ved jeg, at den ikke er i skoven. Vi skal vide, hvad det er, vi vil beskytte, og hvor vi bedst gør det”, svarede ministeren og uddybede:

”Jeg er blevet skældt ud, fordi jeg vil sløjfe en række beskyttede områder – men det gør jeg, fordi jeg vil sikre, at vi beskytter reel natur i stedet”.

Både Maria Reumert Gjerding og ministeren bekræftede herefter hinanden i, at det koster penge at give naturen mere plads.

Bæredygtigt Landbrug mener også, at der skal være plads til beskyttet natur. Men det skal være steder, hvor der rent faktisk er natur. En spade er ikke en skovl, ligesom opdyrkede arealer ikke er natur.

Landbruget skal opleves

Jakob Ellemann-Jensen drejede tråden i debatten over på, at flere mennesker har pligt til at opleve andet end bylivet og sørge for at opsøge naturen.

”Vi har en forpligtelse til at hive os selv og vores børn ud i naturen. Den bedste måde at lære at passe på den er ved at være i den. Det har en kæmpe værdi”, lød det.

Han fulgte op med at uddybe, at både natur, fødevarer og landbrug er blevet fremmedgjorte for mange mennesker. En holdning, som Bæredygtigt Landbrug er enig i. Flere skal ud og opleve landbruget, så flere får forståelse for, at vores produktion er fornuftig, etisk og blandt de bedste i verden.

”Man har større forståelse og respekt for ting, når man har været ude og se det. Det gælder i naturen, men det gælder også både landbrug og industri”, sagde ministeren.

Fortidens synder – endnu engang

Maria Reumert Gjerding sporede derefter diskussionen over på pesticider. Ifølge hende finder vi konstant nye stoffer i vores drikkevand, hvoraf mange er over grænseværdierne.

”Vi er i fuld gang med at lave fremtidens udgave af fortidens synder”, lød det fra præsidenten for DN, der foreslog ministeren at gøre alle boringsnære områder sprøjtefri.

Ministeren svarede, at vi ikke kan pakke vores jord hermetisk ind. Den bliver påvirket af olie, maling, pesticider og mange andre ting, men at meget er gammelt og forbudt – og at vi har brugt forkerte ting på en forkert måde.

Ny på posten

”Det særlige ved Danmark er, at vi undgår drikkeflasker. Vi har den her luksus, at vi kan drikke vandet fra vandhanen – men forudsætningen er tillid. Vi skal have fokus på, hvordan vi behandler boringsnære områder. Der skal findes en balance. Det synes jeg er vanskeligt, som ny dreng i klassen. Hvad er det, der skader? Hvilke mængder? Hvad kan man gøre?”, lød det fra den nyudnævnte minister.

Han sagde ydermere, med let forsigtighed, at der er 4.000 dygtige ansatte i ministeriet, og at der aldrig findes nemme løsninger på svære problemer. Han stillede sig åben overfor en løsning, men vil ikke banke sig nagelfast på noget, han ikke er oplyst op.

”Men vi SKAL kunne drikke vores drikkevand”, lød det fra miljø- og fødevareministeren.

BL-indlæg lørdag eftermiddag

Folkemødet fortsætter de kommende dage – også med islæt fra Bæredygtigt Landbrug.

BL’s bestyrelsesmedlem Peter Kiær giver således en kort version af sin mission om et “Landbrug til gavn for alle”, når han lørdag fra kl. 14 gæster Mad & Meninger-teltet i Kampeløkke Havn, lige ved siden af Allinge Røgeri. Også andre oplægsholdere giver deres bud på visioner for den danske natur – hvilket efterfølges af en debat for alle interesserede.

Er du på Bornholm i weekenden, håber Peter Kiær at se dig til debatten.

Af Anders Lei, journalist@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst) & Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk (foto)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top