Principperne i sagen om Koed-Jørgensen har interesse for alle

Johan Koed-Jørgensens sagsanlæg mod Odder Kommune drejer sig om næsten 40 millioner kroner og har interesse for alle: Må borgerne ikke vide, hvad der er op og ned i sagen?

foto

Af Peter Roland Larsen, Alrøvej 122, Amstrup, Odder

Odder Kommune vil ikke lade borgerne se, hvad Johan Koed-Jørgensen, Aakær Gods, beskylder kommunen for.

Der kan være næsten 40 mio. kr. på spil, så meget mener godsejeren nemlig, at han kunne have tjent mere på en del af hans jord.

Ærgerligt, at kommunen forsøger at skjule detaljerne i godsejerens påstande. Taber kommunen, skal skatten måske hæves, og penge til borgervelfærd omdirigeres til Aakær Gods.

Hvad kræver korrekt miljøforvaltning?

Men på den anden side kan der også være store erstatninger til andre landmænd end Koed-Jørgensen. Det kan dreje sig om milliardbeløb, som de måske også kunne have tjent mere. Sagens principper har med andre ord interesse for alle.

Retssagen kan også medvirke til at få afprøvet, om Odder Kommunes byråd har prioriteret sin bemanding og dermed indsats på hovedområderne forkert. Taber man til godsejeren, så kan en af årsagerne måske være, at natur- og miljøforvaltningen i Odder Kommune er blevet underprioriteret i en længere årrække. At personalet ikke har haft den tid og opbakning, som korrekt miljøforvaltning kræver.

Er kommunen ramme for et fællesskab?

Beslutningen om at afvise naturfredningsforeningens anmodning om aktindsigt i godsejerens sagsanlæg giver næring til en anden form for tvivl: Har kommunens selvforståelse udviklet sig så langt, at borgerne ikke skal vide, hvad der foregår på rådhuset?

Efter den seneste kommunalreform er der mange tegn på, at kommunerne mere ser sig som forretninger end som rammer for et fællesskab. For en lille kommune som Odder vil den kurs ende som en blindgyde.

(Indlægget har også været bragt i bl.a. Horsens Folkeblad. Skribenten har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Sagen om Koed-Jørgensens sagsanlæg mod Odder Kommune er også beskrevet i artiklen HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top