Bæredygtigt Landbrug undrer sig over ny undersøgelse

Landmænd får sjældnere kræft, understreger BL’s direktør – som maner til besindighed efter forskeres konklusioner om leukæmi-fare på landet

Hans Aarestrup

De foreløbige resultater fra en ufærdig undersøgelse viser angiveligt, at børn har en øget risiko for at udvikle leukæmi, hvis deres mødre under graviditeten har boet i nærheden af konventionelle landbrug i Danmark.

Dén konklusion forstår Hans Aarestrup, direktør i Bæredygtigt Landbrug, intet af:

”Ligesom alle andre har vi ikke haft lejlighed til at læse den pågældende rapport – der åbenbart slet ikke er færdig endnu. Men det her strider jo direkte imod, hvad der tidligere er lavet af undersøgelser på området, og derfor forbeholder vi os ret til at være skeptiske”, forklarer han.

Videnskabelig artikel: Mindre kræftrisiko hos landmænd

Hans Aarestrup henviser bl.a. til tal fra Danmarks Statistik samt en videnskabelig artikel fra tidsskriftet Acta Ontologica, der sammenligner kræfthyppighed for forskellige erhvervsgrupper i de nordiske lande fra 1961 til 2005.

Her viste tallene, at hvis risikoen for at få en eller anden form for kræft hos en gennemsnitsdansker ligger på 1, ligger den på 0,7 for landmænd. De, som bruger pesticider i det daglige arbejde, får altså kræft noget sjældnere end andre mennesker.

Resultater er ikke verificeret

”Vi har netop altid fået at vide og læst os til, at landbruget ligger lavt i forhold til kræfttilfælde – at det sikreste sted at bo er på landet. Derfor tror jeg, at vi skal tage én undersøgelse, der stritter i den modsatte retning, med et gran salt, indtil undersøgelsens resultater er verificeret af andre. Vi kan dårligt udtale os om en rapport, vi ikke har haft mulighed for at læse – velvidende, at det er andre interesseorganisationer med garanti klar til”, lyder det fra BL-direktør Hans Aarestrup.

Du kan læse om danske landmænds lave kræfthyppighed i følgende artikel:

https://landbrugsavisen.dk/node/68020

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top