Af Poul Vejby-Sørensen, cand.agro. og faglig rådgiver, Bæredygtigt Landbrug
“I Odense Å dør fiskene i varmen – et dystert billede på klimaforandringernes konsekvenser”.
Sådan lyder overskriften på en dramatisk historie i Information fredag den 3. august.
Herefter beretter avisen, at hundredvis af fisk er døde i Odense Å som følge af den ekstremt varme danske sommer.
En tragisk ”skrækhistorie”
En såkaldt ”ansvarlig for åen” og ”en erfaren lystfisker” har aldrig set noget lignende, og ”en klimaforsker” vurderer, at fiskedøden formentlig er et resultat af klimaforandringer.
Avisen fortsætter skrækhistorien: ”Se, det er en regnbue”, siger en ung lystfisker, mens han peger på en flere kilo stor regnbueørred, der ligger med bugen i vejret i Odense Å ved Ejby Mølle.
”Det er tragisk”, svarer en anden lystfisker og kigger rundt på alle de skaller, aborrer, gedder og ørreder, som ligger livløse på åens overflade. Han har fisket i åen, siden han var otte år, og bor i nærheden, så han tager flere gange om ugen fiskestangen over skulderen og kaster snøren ud, fortælles det.
Avisen skulle måske også have spurgt en kloakmester
Når en flere kilo stor regnbueørred ”ligger med bugen i vejret i Odense Å” lige uden for Ejby Mølle Renseanlæg, kunne det måske hænge sammen med spildevandsudledninger, som det oftest gør, når fiskene vender bugen i vejret.
Så avisen skulle måske have spurgt en kloakmester om årsagen til de døde fisk i stedet for nogle lystfiskere og en klimaforsker.
Men af en eller anden grund træffes kloakmestre sjældent med fiskestang uden for et renseanlæg…