Fuglede til kontrollanter: Kom ikke uanmeldt

BL's formand gør landmænd opmærksom på ny EU-dom, der relaterer sig til en fransk sag men også er vedkommende i forhold til dansk praksis

formand

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Landbruget skal kontrolleres som ethvert andet erhverv i Danmark, ingen tvivl om det. Det skal foregå ordentligt og gerne, som i vore nabolande, i dialog, hvor kontrollen i en samarbejdets ånd også vejleder landmanden i den korrekte handlemåde og gældende regler.

Landmænd kan afvise uanmeldte besøg

I en travl hverdag, hvor alt er planlagt til mindste detalje, kan et uanmeldt besøg være meget ubelejligt. Derfor er det vigtigt, at kontrol foregår efter gældende regler. Det er ikke altid tilfældet. En kontrol skal nemlig være anmeldt senest 14 dage inden kontrolbesøget. Hvis et besøg ikke er anmeldt, kan landmanden afvise det. Det er netop stadfæstet ved EU-domstolen i dom af 7. august 2018 nr. C 59/17.

Dommen omhandler en kontrollant, der uden tilladelse var trængt ind på en vinbondes ejendom i Frankrig. Dommens resultat er klar – selvom en EU-forordning foreskriver, at der kan ske uanmeldt kontrol, så SKAL kontrolpersonalet alligevel have tilladelse fra landmanden.

Er det ubelejligt, så sig nej tak

Så kære kontrollant – husk at anmelde dit besøg, og kære landmand: Næste gang du får uanmeldt kontrol, og det er ubelejligt, så lad være med at give tilladelse til besøget. Fortæl kontrollen, venligt og bestemt, at de skal komme anmeldt. Du kan henvise til ovenstående dom.

(Indlægget har også været bragt i flere medier. Du kan læse en artikel om den aktuelle EU-dom HER).

Scroll to Top