Hvorfor fylder landbruget så meget hos naturfrederne?

Danmarks Naturfredningsforening burde lytte til internationale forskere, som har svært ved at forstå den ensidige fokus på kvælstof i den danske miljøregulering

20180301baeredygtigt-personale029

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, Trudslevvej 58, Løkken

Seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Thyge Nygaard, forsvarer i både dagbladet Information samt i Altinget, at hans forening ”engang imellem må påpege, når landbrugets aktiviteter har en negativ effekt på natur og miljø”.

Betegnelsen ”engang imellem” må siges at være noget af en underdrivelse. Er der noget, Danmarks Naturfredningsforening har været kendt for de seneste mange år, er det den uendelige hetz mod de danske landmænd – som ellers har øget produktionen uden at bruge flere hjælpemidler.

Hvorfor er den halve procent problemet?

Thyge Nygaard forholder sig slet ikke til pointen i mit første indlæg om emnet: At blot 0,5 % af det samlede kemikalieforbrug i Danmark stammer fra landbruget, men at det evig og altid er netop dén halve procent, der ifølge DN truer miljøet…

Selvfølgelig er det ikke kun udledninger fra de kommunale rensningsanlæg, der skaber sommerens iltsvind. Problemet er til stadighed forholdet mellem fosfor og kvælstof – men når der udledes meget fosfor, og der er så meget fosfor bundet i bundslammet, er det altså ikke kvælstof, der er udfordringen – hvilket de årlige Novana-rapporter viser.

Ensidig fokus på kvælstof i Danmark

Danmarks Naturfredningsforening burde lytte til internationale forskere (”International evaluation of the Danish marine models” fra november 2017), som har svært ved at forstå den ensidige fokus på kvælstof i den danske miljøregulering.

Fakta viser da også en anden virkelighed: Da der i forbindelse med en brand på Fredericia Havn i februar 2016 løb 4.750 tons kvælstof ud i Lillebælt, talte mange om en mulig miljøkatastrofe. I dag lyder konklusionen fra kommunen (rapport fra juni 2018), at der ”ingen miljøskade” er sket. Endnu engang frikendes kvælstof for at have en negativ effekt på vandmiljøet.

Dansk landbrug er miljøbevidst – og er faktisk verdensberømt for at være netop det. Måske en forening af såkaldte naturfredere burde udvise noget større respekt og anerkendelse herfor.

(Indlægget har også været bragt i dagbladet Information).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top