Landmanden skal give samtykke, inden kontrollanter trænger ind på ejendommen

Ny EU-dom bekræfter landmands ret til beskyttelse mod myndigheders indtrængning uden samtykke

20180301baeredygtigt-personale042

Advokatfirmaet Sønderby Legal vurderer ud fra en nylig EU-dom, at landmænd skal give samtykke, inden myndighederne må trænge ind på den pågældende ejendom.

Det er i så fald ligegyldigt, om der er tale om kontrol af en dyrebesætning, af pligtige efterafgrøder eller af andre krav fastsat i lovgivningen.

“Vi opfordrer alle danske landmænd til at påberåbe sig dommen, hvis ikke myndighederne respekterer den væsentlige forskel på hjemmel til kontrolbesøg og indtrængning på ejendommen”, fortæller jurist Trine Trærup Olsen fra Sønderby Legal i Maskinbladet.

Ulovlig indtrængen

EU-Domstolen fastslog således forleden, at franske myndigheders indtrængning hos en fransk vinbonde var retsstridig.

Ifølge dommens konklusion var det ulovligt, da myndighederne i forbindelse med en uanmeldt kontrol trængte ind hos Cháteau du Grand Bois den 27. august og den 15. september 2009 uden at have opnået samtykke hos den pågældende vinbonde. Kontrollen konstaterede i øvrigt, at rydningen af vinstokke på nogle af ejendommens parceller ikke var blevet udført korrekt.

Også et problem i Danmark

“Det, der gør dommen særligt interessant, er, at de franske kontrollanter havde hjemmel til at foretage uanmeldt kontrol. Men uanmeldt kontrol er ikke det samme som hjemmel til indtrængning”, siger Trine Trærup Olsen.

Juristen fra Sønderby Legal repræsenterer såvel SL Agro som Bæredygtigt Landbrug og fortæller, at det flere gange har været nødvendigt at gøre gældende overfor landmænd, at uanmeldt kontrol ikke er det samme som indtrængning uden tilladelse.

Danske myndigheder har således ifølge juristen ofte svært ved at skelne mellem de to ting – og dommen fra EU fastslår, at beskyttelse mod offentlige myndigheders indgriben er et generelt EU-retligt princip.

Du kan læse hele artiklen om emnet i Maskinbladet HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top