Peter Kiær: Åbenhed nedbryder folks fordomme

Bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug har fået masser af positiv respons, efter at dagbladet Information i et helt døgn fulgte hans dagligdag på den sjællandske bedrift

kiaer-1

”Han er træt af landbrugets skurkerolle i miljødebatten, som han er engageret i ad flere kanaler. Blandt andet som bestyrelsesmedlem i organisationen Bæredygtigt Landbrug, hvis logo hænger flere steder på Storgaarden”.

Sådan lyder ét af afsnittene i dagbladet Informations reportage hjemme fra Peter Kiærs bedrift lidt udenfor Haslev, ikke langt fra Ringsted.

Avisens journalist og fotograf fulgte forleden den 45-årige landmand og hans medarbejdere på tætteste hold i 24 timer – og det er der efterfølgende kommet en masse skulderklap ud af.

De dumme spørgsmål er vejen til anerkendelse

”Det har alt i alt været en meget positiv oplevelse. Jeg var godt nok overrasket over, hvor lidt sådan nogle by-journalister ved om dansk landbrug anno 2018. Men jeg tror netop, at artiklen – der har været delt flittigt på internettet – har været med til at nedbryde nogle fordomme”, fortæller Peter Kiær.

”Dét var netop min intention med at sige ja tak til at byde dem indenfor. Også fordi Information og avisens læsere ikke ligefrem er kendt for at være landbrugsvenlige. I alt for mange år har det konventionelle, vidensbaserede landbrug set det som en fordel at lukke stalddøren for offentligheden. Men vi skal netop ikke være bange for at invitere folk og kritikere indenfor. Vi kan vise, at vi har styr på fødevare-produktionen og kan endda prale af både høj dyrevelfærd og lavt medicinforbrug. Vi er stolte af det, vi laver – men vi skal kunne leve med også at få de dumme spørgsmål, der i sidste ende kan føre til større anerkendelse for vores erhverv”, tilføjer landmanden.

Aktiv debattør med udpræget retfærdighedssans

Peter Kiær har til daglig ansvaret for 450 hektar hvede, byg og raps og lader sine i alt 720 søer producere 24.000 smågrise om året. 7.000 af dem feder Storgaarden selv op.

Svine- og planteavleren, som altså sidder i Bæredygtigt Landbrugs bestyrelse, kan ikke lade være med at blande sig i debatten.

Han holder jævnligt foredrag om bæredygtighed set fra landmandens synspunkt og har også flere gange forsvaret det vidensbaserede landbrug i tv-indslag om økologi. Derudover deltager han i bl.a. radiodiskussioner om drikkevand og debatter på Folkemødet på Bornholm og har ligeledes kritiseret musikeren Lukas Graham for dennes udokumenterede kritik af moderne landbrug. Peter Kiær er også en af frontfigurerne i den landsdækkende forening Fair Spildevand, der bekæmper nyttesløse tvangs-kloakeringer i det åbne land, og har i øvrigt været byrådskandidat for Liberal Alliance i Faxe Kommune.

”Jeg føler, at danske landmænd bliver uretfærdigt behandlet på miljøområdet og i øvrigt har nogle helt urimelige rammevilkår i forhold til vores udenlandske kolleger. Danmark har et ganske fint og unikt realkreditsystem – men hvad nytter det, når snævre rammevilkår og et dyrt omkostningsniveau i form af skatter, afgifter og lønninger gør det svært at få økonomi i bedrifterne?”, spørger han.

Forbrugerne bestemmer

Alligevel er Peter Kiær også en født optimist. Blandt andet fordi landmands-reportager som dem, Information offentliggjorde forleden, kan åbne menigmands øjne op for vigtigheden af effektiv landbrugsproduktion:

”Vi skal vise, at vi producerer fødevarerne under ordnede forhold – men også, at disse grise netop er produktionsdyr, ikke kæledyr. Til gengæld skal vi så også finde os i, at befolkningen – forbrugerne – får medindflydelse på, hvordan den fremtidige produktion bliver. Jeg er og bliver fortrøstningsfuld”, lyder det fra Peter Kiær.

Skidt høst – også på Storgaarden

Sidstnævnte ord er endda sagt i en tid, hvor Peter Kiær – ligesom langt de fleste af sine landmandskolleger – har haft en dårlig høst: For Storgaardens vedkommende var vårbyg-udbyttet på blot 50 % af det normale, mens hveden sneg sig op på 70 %. Kun vinterrapsen holdt det sædvanlige niveau.

Alligevel prøver Peter Kiær også her at holde den optimistiske fane højt:

”I det mindste var proteinindholdet pænt, og kornet i god kvalitet. Og så har vi jo sparet en del på diesel og været fri for at tørre vores korn i år”, som han siger det med et lidt anstrengt smil på læben.

Du kan læse artiklen fra Information HER (kræver abonnement på avisen – første måned er gratis).

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst og foto)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.