Det er ikke et problem, at der bliver fundet pesticider i grundvandet

Mediebilledet i pesticiddebatten er blevet kidnappet af en række NGO'er, der bruger vildledende begreber som "fund" og "fundprocenter"

vand-top

Cand. scient. i biologi, pensioneret økotoksikolog i Miljøstyrelsen, Claus Hansen, har skrevet en kronik, hvor han forklarer, hvordan debatten er blevet afsporet af spørgsmålet om ”fund” og ”fundprocenter”.

Koncentrationerne er det centrale

Økotoksikologen mener, at det ikke giver mening at tale om “fund”, men derimod om hvor stor koncentrationen er. Han ser et paradoks i miljøadministrationen, og mener at NGO’erne har hijacket mediebilledet.

Hans pointer er blandt andet, at anvender man pesticider og kemikalier, så nedvaskes de til grundvandet. Så simpelt er det. Sådan er det med alle andre kemikalier, som vi mennesker anvender på jordoverfladen til enten det ene eller det andet. Det kan være til bilpleje, vask af havemøbler eller stakitter.

Ud over at have introduceret et falsk begreb i debatten (fund/fundprocenter) er det også sådan, at både NGO’erne og især deres følgere ret systematisk omtaler fund af dette eller hint stof som ”gift”. Det er formentlig både et ønske om at vildlede eller farve debatten og et udslag af, at der ikke rigtig er nogen, der ved, hvad en gift er.

Manipulation at kalde det gift

Han pointerer også, at alle stoffer er gifte, og at ingen stoffer er gifte – det hele afhænger af dosis. Og det kan med næsten 100 pct. sikkerhed siges, at ingen pesticider eller omdannelsesprodukter af pesticider er gifte ved de koncentrationer, som findes i grundvandet. Det er derfor ren manipulation at kalde det for gift i grundvandet og drikkevandet.

Claus Hansen har en række andre interessante pointer, og du kan læse hele kronikken HER.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top