Rikke Lundsgaards forudsigelige DN-arrogance

Vi har aldrig bedt om tørkehjælp men om konkurrencedygtige rammevilkår - understreger bestyrelsesmedlem i BL

Peter Bohsen

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Danmarks Naturfredningsforenings landbrugspolitiske seniorrådgiver Rikke Lundsgaaard udviser i Weekendavisen den 24. august en arrogance langt ud over det sædvanlige ovenpå den 1000 års begivenhed, som tørken vitterligt har været, når hun siger, at landbruget ”kommer med deres ynkelige tiggerskåle.”

Rikke Lundsgaard må være den rette til at udtale sig om netop den problemstilling, idet DN’s eget økologiske landbrug på Langeland gennem utallige år har leveret så store underskud, at det at gå tiggergang for hende er en velkendt øvelse.

Naturligvis skal vi kunne leve med udsving

Det er ikke den metode, Bæredygtigt Landbrug benytter.

Selvfølgelig har Lundsgaard ret, når hun skriver, at når man sætter sin lid til Vorherre og vejret, må man være klar over, at der er gode år, og der er dårlige år.

Som et selvstændigt erhverv er vi i landbruget også helt klar over de udsving.

Modstandskraft ønskes

Derfor har Bæredygtigt Landbrug heller ikke bedt om tørkehjælp. Men det er nødvendigt at skabe nogle konkurrencedygtige rammevilkår for erhvervet, så man har modstandskraft og kan lægge til side i gode år, som selv Lundsgaard skriver om. Derfor er det tiden nu at diskutere rammevilkår. Det bør selv en DN-seniorrådgiver kunne forstå.

Det skal der til

Det, der virkelig kunne hjælpe ikke bare vor betrængte fødevareproduktion men hele fødevareklyngen er:

  1. Den skat og de afgifter, landbruget har betalt, inden der er tjent en krone, skal tilbagebetales for 2018 og fjernes fremadrettet, således at landbruget bliver beskattet som andre erhverv, efter pengene er tjent. Dermed kan landbofamilierne konsolidere sig på lige fod med landmænd i vores nabolande og andre erhverv i Danmark.
  2. Fremadrettet skal der gives bedre mulighed for den mere dyrkningssikre vintersæd – dvs. give landmanden mulighed for at erstatte alle slags efterafgrøder med tidligt sået vintersæd og dermed vintergrønne marker, der opsamler den samme mængde næringsstoffer. Dyrkningssikkerheden er i ekstreme vejrsituationer altafgørende og skal fremmes.
  3. EU’s søjle 2-midler, der er taget af landbrugspuljen, skal øjeblikkeligt tilbageføres. Erhvervet skal ikke pålægges at betale luftige projekter uden landbrugsfaglig værdi.
  4. Slutteligt kan erhvervet hjælpe sig selv ved, at de landbrugsejede andelsselskaber stopper med at sende milliarder af kroner ud af landet til langsigtede investeringer. Andelsselskaberne skal i stedet arbejde for deres ejere og udbetale maksimalt til landmændene.

Det ville være dejligt, men nok for meget forlangt, at DN for en gangs skyld ville være konstruktiv og ikke bare hånende.

(Indlægget er også blevet sendt til Weekendavisen).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top