Industrielt landbrug er klimavenligt

Det er helt afgørende for vores fælles fremtid, at udfordringerne løses inden for en ramme af industriel produktion, og at der fastholdes fokus på høj effektivitet

marksprøjte-foto-hardi.dk

Af John Haugegaard, dyrlæge, Roskilde

Greenpeace og Dyrenes Beskyttelse ønsker, at landbruget skal producere langsommere.

Laaaangsomt skal kyllingerne vokse ifølge Dyrenes Beskyttelses reklamer. Et godt og fromt ønske fra begge om at være i harmoni og give dyrene adgang til naturlig adfærd. Begge organisationer har også klare og udtalte ønsker om at afskaffe industrilandbruget.

Effektivitet fremfor Morten Korch-landbrug

Dilemmaet for begge er, at jo kortere tid et dyr er om at vokse, des mere af det tildelte foder omsættes til kød i stedet for til vedligehold, og at det højeffektive industrialiserede landbrug kan levere en markant højere væksthastighed, pga. bedre kontrol med miljø, sygdomme og fodring. Herved opnås pr. produceret kg kød en tilsvarende markant mindre klimabelastning.

Ja, dyr skal behandles ordentligt, og ja, vi bør i den vestlige verden kigge på vores (over)forbrug af kød. Men når det er sagt, skal vi huske på, at dyr skal tjene mennesket, og at der stadig er et stort udækket behov for protein med høj biologisk værdi i denne verden.

Klimaforandringerne er serious business, og vi bør handle individuelt og som samfund. Morten Korch-landbruget må derfor afløses af den effektivitet, som præger de store industrianlæg for klimaets skyld. Vi skal agere globalt, når vi tænker produktion, og individuelt ansvarligt, når vi tænker forbrug.

Moderne landbrug er en del af løsningen, ikke problemet

Det danske landbrug er et af verdens bedste og sikreste og har brug for at drives og udvikles på industrielle præmisser. Både for klimaets og verdens fødevareforsynings skyld. Dyrenes Beskyttelses og Greenpeaces ønsker om laaaang tids opvækst og langsom animalsk produktion er faktisk kontraproduktive for ønsket om at gøre noget godt for klimaet. Dansk industrialiseret husdyrproduktion er en del af løsningen, ikke problemet.

Høj effektivitet, tak!

De velfærdsudfordringer, der er, bliver der løbende arbejdet med. Det er helt afgørende for vores fælles fremtid, at udfordringerne løses inden for en ramme af industriel produktion, og at der fastholdes fokus på høj effektivitet.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Morgenavisen Jyllands-Posten. Skribenten har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top