Bæredygtigt Landbrug: Intet fagligt belæg for sprøjteforbud

BL kritiserer også, at landmændene rammes ekstra hårdt af de forhøjede vandpriser, der skal finansiere erstatningen

Vand glas

Et bredt politisk flertal vil gennemføre et forbud mod at sprøjte med pesticider nær drikkevandsboringer – hvilket møder kritik fra primærlandmændenes interesseorganisation, Bæredygtigt Landbrug (BL).

Hvorfor ensidig fokus på landbrugets pesticider?

”Ingen har påvist nogen sundhedsmæssig risiko ved hverken for længst forbudte midler eller brugen af landbrugets nuværende planteværnsmidler. Der er simpelthen intet fagligt belæg for det her”, siger BL’s faglige direktør Jørgen Evald Jensen.

”Det undrer os, at der er en så ensidig fokus på landbrugets pesticider, når man eksempelvis kunne have sat fokus på fortidens punktkilder. Der er gravet en masse skidt ned rundt omkring, og det havde været mere relevant at sætte ind her”, tilføjer han.

Regningen pålægges ganske få storforbrugere

BL er tilfreds med, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i det mindste har lyttet til kravet om at give landmænd en rimelig erstatning, når politikerne vælger at pille ved deres ejendomsret. Nu viser det sig imidlertid, at landbruget kommer til at betale en uforholdsmæssig stor del af regningen selv:

”Vandforbrugerne får åbenbart hele regningen”, konkluderer BL’s direktør Hans Aarestrup efter at have læst aftalen.

”Det betyder intet for den private husholdning, der bruger måske 150 kubikmeter vand på et år. Men landmænd er storforbrugere af vand og er typisk tilknyttet små vandværker. Regningen for denne erstatning pålægges i realiteten nogle ganske få storforbrugere. At nedlægge mindre vandværker, som den nuværende aftale vil føre til, rækker ikke. Det her er politikerne simpelthen nødt til at kigge på igen”, lyder det fra Hans Aarestrup.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top