Ingen grund til at skabe frygt for kvælstof

Drikkevandet er overhovedet ikke truet af nitrat, understreger Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen

jørgen-evald-jensen-torso-grøn-baggrund-1000-px

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Igen forsøges det at mistænkeliggøre dansk landbrug – denne gang med historier om nitrat (kvælstof).

At der findes nitrat i marken er ikke en overraskelse – landmanden gøder jo sine planter. Men der findes ikke nitrat i det dybe iltfrie grundvand overhovedet. Nitrat nedbrydes igennem jordlagene.

Måske relevant at sætte fokus på andre stoffer?

Brønde – private som offentlige – med nitrat over grænseværdien lukkes simpelthen. 83 % af alle vandværksboringer indeholder slet ikke nitrat, og 99,5 % er langt under grænseværdien. Drikkevandet er ikke på nogen måde truet af nitrat.

Det vil derimod været relevant at sætte fokus på andre stoffer, eksempelvis det på ingen måde landbrugs-relaterede Arsen, der findes i rigtig mange vandværksboringer.

Useriøs bekymringsindustri

Det er useriøst at skabe frygt overfor landbrugets næringsstoffer.

De foreløbige resultater fra årets Novana-rapport fra Aarhus Universitet viser da også igen et fald i nitratindholdet i de såkaldte overvågningsboringer fra det øverlige iltede grundvand (GRUMO). Igennem 30 år har den danske kvælstofudvaskning været faldende – det bliver den ved med. Der er ingen grund til at gå bekymringsindustriens ærinde.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i flere medier).

Scroll to Top